Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smatra se da je ovo najveća količina uzoraka te vrste doneta na Zemlju: Nasa pokazala slike materijala sa asteroida Benu

Smatra se da će uzorci sa asteroida Benu otkriti tajne o nastanku Sunčevog sistema, ali i života na Zemlji.

 Materijal sa asteorida Benu-0812915475.jpg Izvor: AFP PHOTO / NASA

NASA je juče novinarima pokazala fotografije i video-snimak prvih uzoraka materijala s asteroida koje je prošlog meseca donela njena svemirska sonda, što je najviše uzoraka te vrste donetih do sada na Zemlju, kako prenose agencije. 

Naučnici i čelnici svemirske agencije učestvovali su u predstavljanju nalaza u svemirskom centru Džonson u Hjustonu.

Gomilica drevne crne prašine i komadića doneta je s asteroida "Benu" bogatog ugljenikom, udaljenog 97 miliona kilometara od Zemlje.

NASA-in svemirski brod Oziris-Reks sakupio je uzorke kada se namerno sudario s asteroidom pre tri godine, a ka Zemlji ih poslao zatvorene u kapsuli dok je prošlog meseca preletao Zemlju.

Naučnici su očekivali materijala bar koliko stane u jednu šolju, što je daleko više od onoga što je Japan pribavio iz nekoliko misija pre mnogo godina.

Međutim, još se ne zna tačna količina uzoraka koje je Oziris-Reks poslao jer tek treba da bude otvorena glavna komora za uzorke, rekli su zvaničnici.

"To ide sporo i obavlja se pedantno", rekao je glavni naučnik misije, Dante Loreta sa Univerziteta u Arizoni i objasnio da su crna prašina i čestice rasuti oko spoljne ivice komore, a to je "naučno blago" jer je to materijal za koji se veruje da potiče još od nastanka Sunčevog sistema.

Pored ugljenika, materijal s asteroida sadrži minerale gline koji pak sadrže - vodu, rekao je administrator NASA-je Bill Nelson i dodao da se smatra kako je tako voda stigla i na Zemlju.

"Minerali kao ti s Benua sleteli su na Zemlju pre četiri do 4,5 milijarde godina zbog čega je naš svet postao nastanjiv", rekao je on.

To je bio jedan od primarnih razloga za sedmogodišnju misiju koja je koštala milijardu dolara: da se razume kako se formirao Sunčev sistem, a posebno Zemlja. "Nema ničeg uzbudljivijeg od toga", rekao je administrator NASA-e Bill Nelson.

Još 2020. godine, Loreta i njegov tim su izgubili deo svog ulova kada se poklopac na kontejneru za uzorke zaglavio nekoliko dana pošto je svemirska letelica prikupila materijal. Usisala je toliko komada s Benua da su se kamenčići zaglavili ispod poklopca i sprečili ga da se zatvori, te je deo materijala "otplivao" u svemir.

Zato naučnici nisu znali precizno koliko materijala će se vratiti na Zemlju. Pre sletanja sonde 24. septembra u američku pustinju Jutu procenili su da bi to moglo da bude oko 250 grama, ili otprilike jedna šolja, ali kakvo je pravo stanje stvari - znaće kada se kontejner otvori kroz oko od dve nedelje.

Veliki deo materijala prikazanog u sredu nalazio se spolja - kraj poklopca - koji se tu našao kada se zaglavio i pre nego što je sve moglo da se zatvori unutar kapsule za povratak na Zemlju. Veći vidljivi komadići su manji od 2,5 santimetra.

"Već imamo obilje uzoraka u rukama, a nismo čak ni unutra, u glavnom kontejneru za uzorke," rekao je kustos NASA-e za astromaterijale Frensis Mekabin.

Kada se uzorci arhiviraju, tim će podeliti čestice istraživačima širom sveta, i zadržati veći deo za buduće analize kada bude dostupne bolje tehnologije.

Trenitno se na NASA-inoj lansirnoj rampi na Floridi nalazi još jedna letelica spremna da juri asteroide, i njeno poletanje se očekuje već ove nedelje. Njeno odredište će biti redak metalni asteroid "Psiha"

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:28
Jovan Aleksić o kretanju asteroida koji bi mogao da pogodi našu planetu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka