Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saturnove megaoluje su veće od onih na Zemlji i mogu da traju 100 godina - naučnici su otkrili tajnu njihovog porekla

Megaoluje na Saturnu već decenijama preokupiraju umove naučnika, oni su sada konačno razotkrili tajnu njihovog porekla.

 Saturn_750463042.jpg Izvor: Shutterstock

Velika crvena pega u čiji prečnik bi mogle da stanu dve planete poput Zemlje, ukrašava površinu Jupitera više od 300 godina. Ovaj ogroman anticiklonalni vrtlog, koji karakterišu vetrovi brzine i do 400 km/h, decenijama je fascinirao širu javnost i intrigirao naučnike.

Međutim, megaoluje nisu ekskluzivno Jupiterov fenomen, zaključak je nove studije koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Кalifornije u Berkliju, objavljene u časopisu Science Advances. Sada je otkriveno da se u atmosferi Saturna - iako mekše i manje šarene od atmosfere gasnog giganta - takođe dešavaju megaoluje koje mogu da traju decenijama.

Nepoznato poreklo megaoluja je konačno razotkriveno

Megaoluje na Saturnu se dešavaju otprilike svakih 20 do 30 godina. One su slične uraganima na Zemlji, iako su znatno veće. Međutim, za razliku od uragana na našoj planeti, do sada niko nije mogao da objasni šta izazva ove megaoluje u atmosferi prstenaste planete, koja se sastoji uglavnom od vodonika i helijuma, sa tragovima metana, kao i vode i amonijaka.

Imke de Pater, profesor astronomije i nauka o Zemlji na Univerzitetu Кalifornije u Berkliju, proučava gasovite divove kroz radio emisije iz njihovih atmosfera više od četiri decenije kako bi pokušao da bolje razume njihov sastav i šta ih to čini jedinstvenim. 

"Zahvaljujući radio talasnim dužinama, možemo da istražujemo šta se dešava ispod slojeva oblaka na džinovskim planetama", objašnjava naučnik. "Radio posmatranja nam pomažu da okarakterišemo dinamičke, fizičke i hemijske procese, uključujući prenos toplote, formiranje oblaka i konvekciju u atmosferama džinovskih planeta i na globalnoj i na lokalnoj skali", dodaje on. 

Prema novoj studiji, asistent Univerziteta u Mičigenu Čeng Li i diplomirani student Univerziteta Kalifornije u Berkliju Kris Mekl otkrili su nešto iznenađujuće u vezi sa radio emisijama planete: anomalije u koncentraciji gasa amonijaka u atmosferi koje su se poklapale sa megaolujama u severnoj hemisferi planete.

Ova koncentracija amonijaka je najniža na srednjim visinama, neposredno ispod gornjeg sloja oblaka amonijačnog leda, ali je viša na nižim visinama, 100 do 200 km, objašnjavaju istraživači. Dakle, naučnici veruju da se ovaj amonijak transportuje iz gornjeg u donji deo atmosfere kroz procese padavina i ponovnog isparavanja, efekat koji može trajati stotinama godina.

Studija je takođe otkrila da iako su i Saturn i Jupiter napravljeni od vodonika, među njima postoje velike razlike. Iako Jupiter pokazuje troposferske anomalije koje su povezane sa njegovim zonama i pojasevima, one nisu izazvane olujama kao na Saturnu. Značajna razlika između ovih suseda dovodi u pitanje ono što naučnici do sada znaju o formiranju megaoluja na gasovitim divovima Sunčevog sistema, ali donosi novo viđenje budućem proučavanju atmosfera.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:46
Kineska svemirska stanica dočekuje novi modul
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka