Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnik sa Harvarda pokrenuo burnu debatu: Ostaci meteorita otkrivni u okeanu nisu iz našeg solarnog sistema?

Ostaci meteorita otkriveni u Pacifiku ukazuju da je ova nebeska stena možda imala veoma zanimljivu istoriju.

 Meteorit pada u vodu_688028344.jpg Izvor: Shutterstock

Astronom sa Univerziteta Harvard Avi Loeb je 2021. godine osnovao projekat Galileo u potrazi za tehnologijama koje imaju vanzemaljsko poreklo. Jedan od njegovih predmeta interesovanja u vezi sa tim je bio i meteor klasifikovan kao IM1, koji je 2014. godine uleteo u Zemljinu atmosferu i raspao se iznad Pacifika, da bi na kraju pao u blizini Papue Nove Gvineje.

Ovog leta on je sproveo ekspediciju ne bi li našao njegove ostatke

Kontroverzna studija

Koristeći na stotine magneta, on i njegov tim su prosejavali sićušne sedimente i u blizini ostrva Manus otkrili 57 kuglica prečnika 0,05 do 1,3 mm, neobičnih hemijskih svojstava. Ovo se pre svega odnosi na činjenicu da su varijacije u izotopima gvožđa otkrile traumatičan ulazak u atmosferu.

S druge strane, kuglice su bile obogaćene metalima poput berilijuma (Be), lantana (La) i uranijuma (U). Ovo je zaintrigiralo naučnike, jer on nikada ranije nije otkriven u nekom od meteorita. Drugim rečima, ovo može da ukazuje kako je "rođen" daleko od našeg Sunčevog sistema.

 Međutim, istraživanje nije prošlo bez kontroverzi, šira naučna zajednica poziva na detaljnije tumačenje materijala i obrade podataka, iz razloga što je tim koncentrisan na pronalazak vanzemaljskih tehnologija. S druge strane, Papuanske vlasti tvrde da je tim najverovatnije ilegalno ušao na njihove teritorije.

Zaključak za kraj je da se moraju odraditi dodatne analize kako bi se sa sigurnošću utvrdilo poreklo perlica, kao i potvrdila teorija o razmeni stenovitih materijala između zvezda. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

06:10
DA LI POSTOJE VANZEMALJCI?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka