Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indija uspešno prizemila svoju letelicu Čandrajan-3: Šta su ciljevi misije i koliko dugo će trajati?

Indija je juče uspešno prizemila svemirsku letelicu Čandrajan-3 na Mesec.

 Sletanje na Mesec-0799567054.jpg Izvor: Profimedia

Prošlog vikenda, svet je sa razočaranjem posmatrao kako se ruska misija Luna-25, susreće sa neočekivanim raspletom. Nakon što se suočio sa tehničkim poteškoćama u završnoj fazi svog spuštanja, ruski modul za sletanje na Mesec nije uspeo da sleti.

Ovaj neuspeh je poslužio kao oštar, ali neophodan podsetnik da istraživanje svemira ostaje poduhvat pun rizika i neizvesnosti. Međunarodna naučna zajednica, pomno je ispitala šta se dogodilo Rusima kako bi osigurala da se rizici u budućim pokušajima svedu na minimum.

Ovo je postupak koji je sprovela i Indija. Nakon što je 14. jula uspešn lansiran Čandrajan-3, on je stigao u lunarnu orbitu 5. avgusta. Zahvaljujući naknadnom paljenju motora, brod je prilagodio svoju putanju, usvajajući uži krug. Nakon toga, lender Vikram, se otkačio od glavnog pogonskog modula.

Prošlog vikenda, Vikram je prilagodio svoj kurs, postavljajući se u eliptičnu orbitu koja ga je dovela na samo 25 km iznad površine Meseca. Ovo je modulu omogućilo da izvede spuštanje sa motorima na bazi hidrazina.

Kada je spuštanje počelo, letelica se pomerala iz horizontalnog u vertikalni položaj, krećući se ka tački sletanja. Tokom ovog procesa, sistem kamera je procenio moguće prepreke, kao što su stene ili krateri, i poslao te informacije Vikramovom autonomnom navigacionom sistemu. 

Nakon spuštanja na površinu Meseca, Vikram lender je postavio rampu, omogućavajući svom solarnom roveru Pragianu da luta i sprovodi hemijsku analizu direktno na lunarnom terenu, kako bi prikupio podatke o mogućem prisustvu vode i seizmičkoj aktivnosti. Međutim, ključno je napomenuti da on tokom naredne dve nedelje neće ići daleko na jug da bi istražio kratere. On će ovom prilikom napraviti i fotografije, poput onih koje je napravio tokom sletanja:

"Komunikacioni link je uspostavljen između Čandrajan-3 i MOX-ISTRAC u Bengaluru. Evo slika sa kamere, snimljenih tokom spuštanja", poručili su iz ove svemirske agencije.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:34
Kako tajkonauti čiste svemirsku stanicu?
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka