Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li univerzum ima neko pitanje za nas? Naučnici uočili ogroman kosmički ZNAK PITANJA - šta to može da bude

Svemirski teleskop Džejms Veb nastavlja da daje odgovore o najranijim danima univerzuma, ali takođe otvara još pitanja.

 znak pitanja u svemiru Izvor: NASA, ESA, CSA. Image Processing: Joseph DePasquale (STScI)

Svemir na pitanja odgovara pitanje. Čini se doslovno.

Tim svemirskog teleskopa Džejms Veb iz Evropske svemirske agencije (ESA) objavio je 26. juna sliku koja nudi najdetaljniji pogled do sada na dve mlade zvezde koje se aktivno formiraju, a koje se nalaze na 1.470 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Vela. Na slici, zvezde, nazvane Herbig-Haro 46/47, okružene su diskom materijala koji "hrani" zvezde dok rastu.

Ali odmah ispod tih zvezda, u pozadini zadivljujuće slike dubokog svemira, nalazi se objekat koji podseća na džinovski kosmički znak pitanja.Da li to univerzum ima neko pitanje za nas?

Nije jasno šta bi tačno mogao da bude objekat u obliku znaka pitanja, ali na osnovu njegovog oblika i boje, naučnici imaju neke ideje.

"Verovatno se radi o udaljenoj galaksiji ili o potencijalno interagujućim galaksijama (njihove interakcije su možda izazvale iskrivljeni oblik znaka pitanja)", rekli su za Space.com predstavnici Naučnog instituta za svemirski teleskop (STScI) u Baltimoru, koji upravlja naučnim operacijama.

Prema mišljenju istraživača Naučnog instituta, crvena boja objekta na slici koju je napravio Svemirski teleskop Džejms Veb govori da je objekat, kakav god da je, prilično udaljen. Još uzbudljivije, ovo bi moglo da bude prvi put da su astronomi videli kosmički znak pitanja.

"Ovo je možda prvi put da vidimo ovaj konkretni objekat", dodali su iz STScI-ja. "Potrebno je dodatno praćenje da bi se sa sigurnošću otkrilo šta je to. Veb nam pokazuje mnogo novih, udaljenih galaksija - tako da ima mnogo novih istraživanja koja treba da se urade!"

Met Kaplan, pomoćnik profesora fizike na Državnom univerzitetu Ilinois, rekao je za Space.com da bi objekat mogao da predstavlja dve galaksije koje se spajaju.

Kaplan je dodao da postoji i mnogo drugih mogućnosti, ali isključuje zvezdu zbog nedostatka osmokrakih refrakcionih šiljaka koji izgledaju kao da izviru iz zvezda na slikama telskopa Džejms Veb što nastaje kao rezultat njegovih ogledala.

Još zapanjujućih otkrića kao što je ovaj kosmički znak pitanja sigurno će doći zahvaljujući mogućnostima snimanja svemiskog teleskopa Džejms Veb u bliskim infracrvenim zracima visoke rezolucije, koje mu omogućavaju da zaviri u daleke krajeve univerzuma, uočavajući galaksije udaljene čak 13,4 miliona svetlosnih godina od nas.

Možda će vas zanimati i:

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:44
Kako izgleda „svemirska biljka“?
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka