Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikada nije zabeleženo nešto slično: 'Dvolična' zvezda - ima jednu stranu sačinjenu od helijuma, a drugu od vodonika

U potrazi za belim patuljcima, astronomi su otkrili jednog nesvakidašnjeg na oko 1.000 svetlosnih godina od naše planete.

 Beli patuljak Janus-0790337109.jpg Izvor: Profimedia

Stručnjaci tvrde da zvezde nisu nasumično raštrkane po svemiru, već da svaka od njih pripada svojoj galaksiji i ima određene karakteristike u odnosu na uslove u kojima se nalazi. Sunce i planeta Zemlja pripadaju Mlečnom putu, a u njemu se nalaze milijarde i milijarde zvezda. Međutim, izvan naše galaksije postoje milioni drugih galaksija. Prema nekim grubim procenama ukupan broj zvezda u njima iznosi između 1022 i 1024 . 

Naučnici su sada otkrili jednan astonomski objekat udaljen na 1.000 svetlosnih godina od nas, u sazvežđu Labud koja ima karakteristike koje do sada nisu zabeležene. 

"Površina belog patuljka se potpuno menja od jedne strane do druge. Kada posmatranja pokažem kolegama, potpuno su zapanjeni", objašnjava astrofizičarka dr Ilarija Kajac sa "Kalteka".

Otkriće Janusa

Svake noći iz opservatorije Palomar u blizini San Dijega, instrument po imenu "Zviki" nadgleda nebo i traži objekte za kojima u tom trenuku naučnici tragaju. Kako je Kajacova bila u potrazi za belim patuljcima, u jednom trenutku je uočila zvezda koja je brzo menjala količinu svetlosti koju odašilje. 

Šta su beli patuljci?

Astronomski objekti koji nastaju kada zvezde završe svoj život. Ali one koje nemaju dovoljno veliku masu da održe proces nuklearne fuzije ugljenika. 

Detaljnim proučavanjem je shvatila da se ovaj beli patuljak oko svoje ose okrene za 15 minuta, i da su obe njegove strane sačinjene od različitih materijala. Naime, jedna se sastoji isključivo od helijuma, dok je druga napravljena od vodonika. S tim da je ona prva strana, prošarana kao naše Sunce. 

Fascinirana otkrićem rešila je da objektu da ime Janus, po rimskom božanstvu početaka i krajeva, ali i promena, sa dva lica. 

Objašenjenje astronoma za ovaj fenomen jeste da beli patuljak prolazi kroz tranziciju svojstvenu ovim nebeskim objektima, tj. faze sagorevanja helijuma nakon koje postaje crveni div. On će nakon ovoga rasuti svoj spoljašni omotač i formirati planetarnu maglinu, a od preostalog materijala nastaće jezgro sačinjeno uglavnom od kiseonika i ugljenika. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:44
Kako izgleda „svemirska biljka“?
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V.d.Raka & V.A.Lucky

Ако би се решиле све мистерије Универзума, овај Универзум више не би имао смисла да постоји!? Настао би један нови Универзум с великим бум-ом,итд, итд, итд,... Неко је једном приликом написао : "Против свега постојећег,у име свега предстојећег!"

Najnovije

Priroda

Nauka