Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put svemirski teleskop Džejms Veb je usnimio njegove prstenove - i rezultat je blistaviji nego ikada do sad

Svemirski teleskop Džejms Veb je još jednom opravdao svoju titulu najmoćnijeg teleskopa i otkrio Saturnove prstenove u punom sjaju.

 Saturn-0786939452.jpg Izvor: Profimedia

Sačinjen od vodonika i helijuma, Saturn predstavlja gasovitog džina. Pored toga on je i najspoljoštenija planeta u našem sistemu, ali i ona čiji je magnetni moment 600 puta veći od Zemljinog. Okružen je sa 145 prirodnih satelita. Ipak, njegova glavna karakteristika su prstenovi, koji ga opasuju u 7 pojaseva.

Svemirski teleskop Džejms Veb je uz pomoć svojih ingracrvenih kamera napravio sliku Staurna zajedno sa njegova tri meseca: Dionom, Tetidom i Enkeladom. Uzimajući u obzir ove fotografije, on je godinu dana od početka rada uspeo da usnimi sva četiri gasovita diva u Sunčevom sistemu.

Prstenovi svetliji nego ikada pre

Interesantno je da su kamere teleskopa sada uspele da usnime Saturn kao nikada pre. Ovde nema njegovih prepoznatljivih traka, već je vidljiva smao tamnija kugla okružena svetlećim prestenovima - rezultat refleksije ledenih zrnaca koja odbijaju sunčevu svetlost. Naučnici smatraju da će ovakav pogled na Saturnovu atmosferu, pružiti dovoljno informacija da se otkriju nove strukture ili prirodni sateliti u njegovoj blizini. 

"U atmosferi se ne vide pruge koje su karakteristične za Saturn. To je posledica odabrane talasne dužine tokom snimanja, gde gas metan u Saturnovoj atmosferi apsorbuje svu sunčevu svetlost, pa sve izgleda mnogo mračno", otkrio je Li Flečer s britanskog Univerziteta u Lejčesteru.

 Saturn sa prstenovima-0786939449.jpg Izvor: Profimedia

Na snimcima su vidljivi A, B, C i F prstenovi, od ukupno sedam. Ono što se za sad zna o njima jeste da su sačinjeni od komada stena i leda, od kojih su pojedini veličine peska, dok drugi dostižu srazmere planina. Studija objavljena ove godine sugerisala je da su oni mnogo mlađi od same planete. 

Levo od Saturna su vidljiva i njegova tri meseca, od kojih je jedan - Enkelad, potencijalni kandidat za naseljavanje. Razlog za ovo je činjenica da je na njemu otkriveno svih šest elemenata neophodnih za razvoj života. Nedavno je teleskop Džejms Veb usnimio kako okean na Enkeladu izbacuje oblak vodene pare i "hrani" jedan od Saturnovih prstenova. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:45
Svemirsko odelo Artemis 3
Izvor: Axiom Space
Izvor: Axiom Space

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka