Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodan fenomen koji intrigira: Zašto Mesec nekada vidimo i tokom dana na nebu?

Mesec je poznat kao verni drug mraka i noći, ali kako je moguće videti ga tokom dana?

 Mesec po danu_1606370101.jpg Izvor: Shutterstock

Tokom odsustva Sunca na vidljivom delu neba, nastupa mrak. U tim trenucima, ukoliko je vedro, na horizontu iznad nas moguće je videti Mesec. Međutim, da li ste se nikada zapitali kako je moguće da vidimo Mesec tokom dana?

Istina je da Mesec ne sija. Ostavljajući romantične priče i teorije po strani, ova planeta ne emituje sopstvenu svetlost. Pa odakle dolazi svetlost koju zrači? Za ovaj efekat je najzaslužnija fleksija sunčeve svetlosti - tokom noći, dok se Sunce nalazi iza naše planete, ono reflektuje određenu količinu svetlosti i mi imamo percepciju da on sam sija. 

Ali zašto je onda moguće videti ga tokom dana? Naučnik iz Nase, Tim Кalman koristi sledeću analogiju kako bi objasnio fenomen: "Zamislite da je Sunce poput velike električne sijalice, a Mesec veliko ogledalo. Iako u određenim prilikama ne vidimo izvor, moguće je posmatrati svetlost koja se reflektuje u ogledalu".

To jest, noću ne možemo da vidimo Sunce, jer se ono nalazi iza planete Zemlje, ali možemo videti njegov odraz - tj. svetlost - u Mesecu, ogledalu. Kada je dnevni Mesecu u pitanju, dešava se situacija u kojoj su vidljivi izvor, Sunce i njegov odraz, Mesec. Čak i tako, ovaj fenomen je primetan samo kada postoje određeni uslovi koji omogućavaju da oboje koegzistiraju na nebu.

Kada je moguće videti ovaj fenomen?

Postoje samo dve prilike kada je moguće videti dnevni mesec na nebu tokom dana. Obe su povezana sa izlaskom ili zalaskom Sunca - trenuci kada se usled rotacije Zemlje, Mesec nalazi u manje vidljivoj ravni.

Moguće ga je videti u danima pre punog meseca, ukoliko usmerite pogled na istok nekoliko sati pre zalaska sunca.Takođe, danima nakon punog meseca, moguće ga je videti ujutru, smeštenog u zapadnom delu neba.

Кao posledica fenomena "izvor i ogledalo", moguće je posmatrati Mesec u različitim fazama tokom čitavog ciklusa od približno 28 dana. U zavisnosti od perspektive kojom Sunce osvetljava Mesec, svake noći, svaka oblast njegove površine će reflektovati više ili manje svetlosti, što će dovesti do takozvanih "mesečevih faza".

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:18
Nasmejano Sunce
Izvor: NASA / SDO / AIA
Izvor: NASA / SDO / AIA

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka