Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb ne prestaje da iznenađuje: Mladi zvezdani sistem u maglini Orion sadrži komponentu neophodnu za život

Opservacijom jednog zvezdanog sistema unutar magline Orion, svemirski teleskop Džejms Veb je otkrio ključnu komponentu za stvaranje života.

 Ugljenik u Orionovoj maglini.jpg Izvor: NASA Credits: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team

Moderna astronomija je između ostalog orijentisana i ka pronalasku života izvan naše planete. Ukoliko uzmemo u obzir da je svemir slabo istražena teritorija, sa bezbroj nepoznanica, ali i generalno negostoljubivo mesto za život, onda ovaj zadatak nije ni malo lak. Da bi uspeli u tome, naučnici pokušavaju da nađu potpise specifičnih molekula koji se smatraju ključnim za stvaranje života, a saveznik u tom poslu im je najmoderniji svemirski teleskop Džejms Veb.

Prilikom opservacija u maglini Orion, teleskop je u jednom potplanetarnom disku d203-506 zabeležio nešto neobično. Nakon analiza, ispostavilo se da je u pitanju molekul metil katjona (CH3+), koji igra ključnu ulogu u stvaranju ugljenika. 

"Ova detekcija ne samo da potvrđuje neverovatnu osetljivost Veba, već i potvrđuje pretpostavku o značaju CH3+ u međuzvezdanoj hemiji", rekla je u saopštenju koautorka studije i astronom Mari-Alin Martin-Drumel, sa Univerziteta Pariz-Saklej.

 Orionova maglina.jpg Izvor: NASA Credits: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team

Naučnici objašnjavaju da je protoplanetarni disk u ovim fazama razvoja "preplavljen" visokoenergetskim ultraljubičastim zračenjem, koje potiče od obližnjih zvezda. Međutim, molekuli metil katjona bi prema onome što je do sada bilo poznato u teoriji, trebali da budu uništeni od strane ovih UV zraka. Ali, dalja istraživanja podataka koje je prikupio svemirski teleskop Džejm Veb sugerišu da je ono u stvari ključno za formiranje spomenutih molekula. 

"Ovo otkriće jasno ukazuje da ultraljubičasto zračenje može u potpunosti da promeni hemiju protoplanetarnog diska", rekao je u izjavi autor studije i astronom Olivije Berne, iz Francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja. "Ono bi moglo da igra ključnu ulogu u rani fazama nastanka života".

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka