Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stotine neobičnih objekata nalazi se u središtu naše galaksije: Naučnici sumnjaju da potiču iz supermasivne crne rupe

U središtu Mlečnog puta astronomi su otkrili neobične objekte, čije poreklo je za sada nepoznato.

 Crna rupa u Mlečnom putu_1875977095.jpg Izvor: Shutterstock

Astronomi su pogledali u središte Mlečnog puta i otkrili na stotine horizontalnih objekata, sličnih strunama koji su dugi između 5 i 10 svetlosnih godina, ali da stvar bude interesantnija oni su vidljivi samo u radio-talasnim dužinama. Pored toga, deluje kao da su skoncentrisani u pravcu supermasivne crne rupe u središtu naše glaksije. 

"Iznenadili smo se kada smo pronašli ove strukture koje izgledaju kao putokaz u pravcu crne rupe", rekao je vodeći autor studije i astronom prof Farad Jusef-Zade sa Univerziteta Northvestern u Ilinoisu.

Svi tragovi vode ka Strelcu A*

Ili jednostavnije rečeno centralnoj superasivnoj rupi Mlečnog puta, velike mase i gravitacione sile. 

Ranija istraživanja su ukazivala da pored ove supermasivne crne rupe postoji oko 1.000 dugačkih vertikalnih niti nalik na pramenove, ali i ogromni "mehuri" energije koji su se nalazili sa obe njene strane u dužini od 25.000 svetlosnih godina.

Ali, da bi astronomi rekli nešto više o njima, rešili su da pogledaju kroz teleskope Južnoafričke radio astronomske opservatorije i otkriju o čemu je ovde zapravo reč.

"Kako je naglasak uvek bio na vertikalnim nitima, horizontlane strukture nikako nismo uspevali da registrujemo", rekao je Jusef-Zade. "Da nije bilo MeerKAT-a teleskopa, one ne bi bile otkrivene."

Da stvar bude jasnija, ove niti su otkrivene tek kada su astronomi uklonili vertikalne niti i filtrirali šumove koje su dobili posmatrajući pozadinu. Iako za sada njihovo poreklo nije poznato, veruje se da su one nastale na skroz drugačiji način od onog na koji su nastale vertikalne - jedna od hipoteza je da su trake vrele plazme nastale pre oko 6 miliona godina kada je materijal iz crne rupe udario u okolne zvezde i oblake gasa.

Rezultati istraživanja su objavljeni u The Astrophysical Journal Letters.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka