Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se boje planeta sunčevog sistema razlikuju? Njihov sastav tla nije jedini razlog zašto su drugačije

Da li ste se ikada zapitali zašto je Mars crven, a Uran svetlije plave boje od Neptuna?

 Planete Sunčevog sistema_618068714.jpg Izvor: Shutterstock

Da li ste znali da karakteristična plava boja Neptuna nije određena njegovom površinom, već njegovom atmosferom? Ili da je crvena boja Marsa posledica oksidacije njegove površine? A šta je sa braonkasto-zelenom Venerom?  Istina je da planete Sunčevog sistema vidimo u različitim bojama, iako to ne znači da je i njihova površina ista takva.

Merkur 

Merkur je najmanja planeta u celom Sunčevom sistemu, a ujedno je i najbliža. To je rezultiralo tankom atmosferom i sastavom zbog kog ima sivkastu boju i poluhrapavu teksturu. Stoga se boja pripisuje isključivo njegovoj površini na tlu.

Ona potiče od sastava tla sa visokim sadržajem gvožđa, silicijum oksida, magnezijuma i raznih vrsta sulfida. Istovremeno, na njegovoj površini se može videti više kratera, izazvanih udarima asteroida i drugih svemirskih objekata, što mu daje neujednačen sivi ton. Razlog za ovako nešto treba tražiti u činjenici da Merkur ima tanku atmosferu, te se asteroidi dok prolaze kroz nju ne raspadaju već uništavaju površinu prilikom sudara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka