Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema ih 83 - da li se do kraja meseca Saturnu vraća njegov status planete sa najviše prirodnih satelita?

Nakon samo nekoliko meseci pošto je Jupiter preuzeo vodstvo, Saturn se opet vraća na tron kao planeta sa najviše prirodnih satelita.

 Saturnovi meseci_153967925.jpg Izvor: Shutterstock

Sredinom februara naučnici su objavili da Jupiter ima 12 meseci više nego što se verovalo, što je u tom trenutku značilo i da je ovaj gasoviti džin planeta sa najviše prirodnih satelita u našem sistemu. Međutim, kako svakim danom sve više i intezivnije tragamo za tajnama univerzuma onda ne čudi da se ovi i slični podaci često menjaju - te je Saturn opet na prvom mestu sa ukupnim brojem od 145 meseca.

Mukotrpšan posao identifikacije

Koristeći podatke koje je prikupio teleskop Kanada-Francuska-Havaji, opservatorije Mauna Kea, tim istraživača sa Univerziteta u Britanske Kolumbije je identifikovao nova 62 svemirska objekta koji su ranije bili ili previše mali ili nejasni da bi bili identifikovani.

Ovaj mukotrpan posao je započet 2019. godine, kada je nekoliko neidentifikvanih objekata primećeno u Saturnovoj blizini. Ali da bi čitav proces bio gotov i da bi oni od "sumnjivih meseca" bili svrstani u kategotiju "potvrđenih meseca", astronomi su morali da ih prate nekoliko godina da bi potvrdili da zaista i kruže oko gasovitog džina. 

Pored toga, što je uočeno da oni prate eliptične putanje oko ove planete, oni se i često kreću retrogradno. Svi ovi podaci naučnike su naterale da zaključe kako su Saturnovi sateliti nastali od većeg meseca koji se raspao per nekoliko desetina miliona godina.

Sledeći korak je priznavanje od strane Međunarodne astronomske unije, što se očekuje krajem ovog meseca. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka