Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očaravajući model spajanja supermasivnih crnih rupa! Za njegovu izradu bilo je potrebno 46 dana (VIDEO)

Sudar supermasivnih crnih rupa još nismo videli i ne znamo kako to zapravo izgleda. naučnici su zato napravili model koji može da pomogne u izučavanju svemira.

 Spajanje crnih rupa Izvor: Printscreen YouTube/NASA Goddard

Skoro svaka galaksija veličine našeg Mlečnog puta (ili veća) ima supermasivnu crnu rupu u svom središtu. Ovi objekti su ogromni - stotine hiljada do milijardi puta mase Sunca! Sada znamo i da se galaksije s vremena na vreme spajaju, iz čega sledi da bi i neke od njihovih crnih rupa trebalo da se spajaju. Ali takav sudar još nismo videli i ne znamo tačno kako bi to izgledalo.

Simulacija kreirana na superkompjuteru Blue Waters – koji može da uradi 13 kvadriliona proračuna u sekundi, 3 miliona puta brže od prosečnog laptopa – pomaže naučnicima da shvate kakvu bi svetlost proizveo gas oko ovih sistema dok se spiralno približavaju, navodi Nasa.

Simulacija pokazuje da je većina svetlosti koja se proizvodi oko ove dve crne rupe UV ili rendgensko svetlo. Te talasne dužine nisu vidljive ljudskom oku, ali jesu mnogim teleskopima. Ovakvi modeli bi mogli da kažu naučnicima šta treba da traže.

Možda ste uočili praznu kružnu oblast između dve crne rupe. Ne, to nije treća crna rupa. To je mesto koje nije modelovano u ovoj verziji simulacije. Budući modeli će uključivati užareni gas koji prolazi između crnih rupa u tom području, ali istraživačima je za to potrebna veća procesorska snaga. Samo za ovu verziju bilo je potrebno 46 dana!

Supermasivne crne rupe imaju prilično lepe efekte na svetlost koju stvara gas u sistemu. Ako posmatrate simulaciju sa strane, možete videti da njihova gravitacija savija svetlost kao sočivo. Kada su crne rupe poređane, dobijate čak i dvostruko sočivo!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka