Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Susret crne rupe i lutajuće zvezde je dobio ime 'Strašna Barbika': Zašto je ovaj događaj zbunio i algoritme?

Samo ime već govori da je ovaj susret poznat i kao špagetifikacija, bio drugačiji od drugih.

 Supermasivna crna rupa_1293403447.jpg Izvor: Shutterstock

Prilikom pretrage podataka astronomi su primetili neobičan signal, za koji se ispostavilo da dolazi iz udaljene supermasivne crne rupe koja se nasilno raspada i hrani džinovskom zvezdom. On je međutim bio toliko neobičan da su odlučili da ga nazovu "Strašna Barbika".

Zbog čega?

Događaj je zabeležio teleskop opservatorije Zwicky Transient Facility u Kaliforniji, čiji posao je da prati i upoređuje svetlosne promene na nebu i na taj način omogući naučnicima da otkriju nove supernove ili ranije neprimećene asteroide.

Prema rečima naučnika koji su se bavili ovim događajem kalsifikovanim kao ZTF20abrbeie, on je bio toliko netipičan da su ga algoritmi koji pretražuju neobične pojave u podacima preskočili - jer ništa slično nikada nije klasifikovano.

Snopovi svetlosti koje odašilje umiruća zvezda dok se približava crnoj rupi su i ranije beleženi fenomen, međutim ovaj put oni su bili svetliji, energičnija i održiviji nego bilo koji drugi do sada zabeleženi.

Razlog za ovo je kako astronomi ističu poznat - supermasivna crna rupa je "špagetirala" lutajuću džinovsku zvezdu u trenutku kada se previše približila. Ali njene plimne sile su bile toliko ekstremne da su rastrgle zvezdu i "istegle" je u prstenasti oblik oko nje - što je dovelo do stvaranja iznenađujuće energičnog bljeska.

"To je apsurdno. Ako uzmete tipičnu supernovu i pomnožite je hiljadu puta, još uvek ne može da se poredi sa ovom svetološću - a supernove su među najsjajnijim objektima na nebu. Ovo je najenergičniji fenomen sa kojim sam se ikada susreo" otkrio je koautor rada Deni Milisavljević sa Univerziteta Purdju u Kaliforniji.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka