Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest milijardi kilometara za osam godina: Putovanje do Jupiterovih meseca koje će otkriti - da li su pogodni za život

Da li su Jupiterovi ledeni meseci pogodni za život, saznaćemo tek nakon što svemirska letelica Juice pređe 6 milijardi kilometara.

 Svemirska letelica Juice-0658388542.jpg Izvor: Profimedia

Sredinom aprila 2023. godine, Evropska svemirska agencija je lansirala letelicu Juice sa Arijane 5, u sklopu dugogodišnje misije. Čiji cilj nije sletanje na gasovitu planetu, već istraživanje njenih prirodnih satelita kojih ima ukupno 67. Ipak, tri ledena meseca Evropa, Ganimed i Кalisto će se naradnih godina naći u fokusu istraživanja.

Prethodne misije na Jupiteru otkrile su naslage vode ispod njegovih ledenih površina. Stoga, istraživači sada žele da steknu precizniji uvid u to koliko su njegova tri meseca pogodna za život.

Kako voda nije dovoljna za nastanak života na najvećoj planeti u našem solarnom sistemu, jedanaest instrumenata svemirske letelice Juice ispitivaće druge parametre u njegovoj okolini: kao što su ugljenik, kiseonik ili fosfor. Pored toga, različiti merni uređaji će prikupljati informacije o sastavu atmosfere, površini meseca i uslovima koji na njima vladaju. Dok će jedna od kamera snimati ledene površine, na osnovu čega će naučnici napraviti njihove 3D modele.

"Ogroman broj podataka koji se može prikupiti pomoću letelice omogućiće globalnoj naučnoj zajednici da otkrije misterije Jovijanskog sistema", kaže Кerol Mandel iz ESA-e.

Ali da bi do ovoga došlo potrebno je da letelica i stigne na svoj cilj, što će se prema proračunima desiti do jula 2031. godine. Razlog za to je velika udaljenost Jupitera od Zemlje: čak 888 miliona kilometara.

Međutim, da bi letelica postigla dovoljnu brzinu za let do spoljašnjeg Sunčevog sistema, neophodne je da prethodno napravi tri orbite oko Zemlje i jednu oko Venere. Svemirska letelica će se zatim katapultirati na Jupiter, pa se očekuje da će u narednim godinama preći ukupno šest milijardi kilometara. Na putovanju će se napajati isključivo sunčevom svetlošću - uz pomoć solarnih panela od 85 kvadratnih metara.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka