Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Pljusak prolećnog neba' je počeo: Kada se očekuje vrhunac meteorske kiše Lirida i kako da ih vidite?

Vrhunac kiše meteora po imenu Liridi će se dogoditi u nedelju 22. aprila, iako će ona biti uočljiva na vedrom nebu od 16. do 25. aprila.

 Meteorska kiša Liridi-0514536589.jpg Izvor: Profimedia

Za razliku od letnjih Perseida, Liride nisu toliko toliko brojne. Prema procenama astronoma posmatrači će moći da vide oko 18 meteora na sat tokom vrhunca. Što je kako tvrde dovoljno da se uživa, a ovo su neka od upustva kojih bi trebali da se pridržavati ukoliko ne želite da ih propustite. 

Pre svega - šta su to Liridi?

Liridi su jedna od najstarijih zabeleženih meteorskih kiša, poznatih po svojim sjajnim meteorima, koji jure brzinom od oko 50 kilometara u sekundi. Pojavljuju se svakog aprila, a uzrok je sagorevanje sitnih čestica prašine u Zemljinoj atmosferi u trenutcima kada se krećemo kroz trag koji je za sobom ostavilakometa Tačer. 

Interesantno je da se ona u našem solarnom sistemu pojavljuje jako retko, jer joj je potrebno 415,5 godina da završi svoju orbitu oko Sunca. Prema procenama astronoma njen sledeći prolazak pored njega biće vidljiv tek 2277. godine, a dok se to ne desi važno je znati da trag koji ostavi za sobom nekada može biti i znatno vidlljiviji, pa su tako zabelženi slučajevi kada su ljudi prijavljivali na vrhuncu ovog pljuska i viđanja do 100 meteora na sat. 

Kako videti? 

Najbolji način da vidite Liride je da pronađete mračnu lokaciju, udaljenu od gradova i oblasti sa veštačkim svetlom. Generalno, svetlost koju reflektuje mesec takođe može da ometa uočavanje meteora, ali kako će se ove godine vrhunac poklopiti sa mladim mesecom, oni će biti jasno vidljivi na noćnom nebu. 

Najveće šanse da ugledaju neki od ovih meteora imaju stanovnici severne hemisfere, a kako stručnjaci iz Nase preporučuju za najbolju perspektivu bi trebali da ležite na leđima sa stopalima okrenutim prema istoku. Poštko dolaze iz malog područja na nebu, poznatog kao radijant, koji se nalazi u blizini sazvežđa Lira - po kom su i dobili ime. 

Može proći i do pola sata da se vaše oči potpuno prilagode mraku, ali kako predstava traje sve do zore sa sobom ponesite toplo ćebe i odeću i uživajte u kiši meteora koja je vidljiva golim okom. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka