Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teleskop Habl snimio mrlju dugu 200.000 svetlosnih godina: Da li je za sve kriv događaj od pre 39 miliona godina?

Misteriozna mrlja sa snimka koje je načinio teleskop Habl, prema tvrdnjama naučnika predstavlja liniju zvezda dugu 200.000 svetlosnih godina. Oni takođe otkrivaju i odakle je mogla da dođe.

 Linija zvezda iza crne rupe.jpg Izvor: NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)

Ispitujući snimke koje prave svemirski teleskopi naučnici vrlo često dođu do neočekivanih otkrića. Ovaj put u pitanju su bile fotografije teleskopa Habl, a čitava svrha je bila da se detaljnije ispitaju globularna zvezdana jata. Ipak, umesto jata naučnici su uočili misterioznu mrlju. Zainteresovani onim što su videli, počeli su da istražuju. Njihov prvobitna teorija je bila da trag predstavlja kosmičke zrake, ali onda su stigli podaci iz opservatorije Kek sa Havaja. Naime, ispostavilo se da se najverovatnije radi o dugoj zvezdanoj liniji koju za sobom ostavlja crna rupa. 

"Mislim da ovde gledamo u buđenje crne rupe u kojoj se gas hladi, a u kom se formiraju zvezde", kaže koautor studije i astrofizičar Piter van Dokum sa Univerziteta Jejl, u saopštenju Nase. 

 Trag Zvezda.jpg Izvor: NASA, ESA, Pieter van Dokkum (Yale); Image Processing: Joseph DePasquale (STScI)

Crne rupe su svemirski objekti velike mase, koja je raspoređena na malom području. Rezultat ovoga su njegove snažne gravitacione sile koje usisavaju sve u svojoj blizini, pa čak i svetlost. Neke od najvećih crnih rupa se zovu supermasivne i one ono što je specifično kada su one u pitanju jeste da imaju masu i do nekoliko milijardi puta veću od našeg Sunca, u slučaju novootkrivene crne rupe ona bi mogla da bude teža i do 20 miliona puta od njega. 

Razlog zašto naučnici ovo tvrde je jednostavan: da bi se stvorio ovako dugačak trag zveza u čitav proces mora da bude uključena i supermasivna crna rupa koja se brzo kreće. Pored toga, galaksija u kojoj se nalazi ovaj neobičan objekat u svom centru nema crnu rupu, što je još jedna činjenica u prilog teoriji da je ona "odbegla" iz nje pre otprilike 39 miliona godina. 

Jedno od mogućih objašnjenja zašto je do toga došlo je da su se nakon spajanja dve galaksije, povezale i dve crne rupe. Međutim, kada im se približila treća galaksija, jedna od njih je izletela iz svog domaćina velikom brzinom, ostavljajući iza sebe trag mladih zvezda.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka