Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 1986. godine naučnici nisu imali ovako detaljan uvid na Uran - teleskop Džejms Veb usnimio 11 njegovih prstenova

Međutim pored prstenova, on je uspeo da zabeležei i njegove polarne kape, oblake i najsjajnije mesece u njegovoj blizini.

 Uran-0314094825.jpg Izvor: Profimedia

SNIMITI Uranove prstenove za većinu svemirskih teleskopa je nemoguć posao zbog toga što on ne reflektuje previše svetlosti. Ipak, Nasin svemirski brod Vojadžer 2, opservatorija Kek na Havajima i sada svemirski teleskop Džejms Veb su uspeli da zabeleže većinu njih. 

"Neverovatno je videti Uran sa toliko detalja, koje je ranije bilo moguće videti samo kada ga je posetio Vojadžer 2, 1986. godine.", otkriva astronom Majkl Merifild sa Univerziteta Notingem u Engleskoj.

 Uran, Džejms Veb.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, STScI. Image processing: J. DePasquale (STScI)

Detaljan pogled

Uran je sedma po redu planeta od Sunca i on nema čvrstu površinu iako je širi u prečniku od Zemlje čak četiri puta. Iznad njega se nalazi sloj sačinjen prvenstveno od vodonika i helijuma sa nešto metana, koji apsorbuje crvene talasne dužine sunčeve svetlosti i utiče na njegov izgled i boju. 

Zbog svoje udaljenosti za orbitu oko Sunca mu je potrebno 84 godine, a ono što je posebno interesantno jeste da svoj put završava pod specifičnim uglom od 98 stepeni. Kao rezultat toga, jedan od njegovih polova je izložen sunčevim zracima, dok je drugi osuđen na tamu dubokog svemira. 

Kada ga je sada već daleke 1986. godine posetio Vojadžer 2, on je usnimio Uranov južni pol obasjan Suncem. Međutim, proćiće par decenija dok naučnici i inženjeri ne osmisle i pošalju u svemir teleskop Džejms Veb koji je uspeo da uhvati njegovu tamnu stranu. Na slici koju je načinio 6. februara je vidljiva desna strana Urana prekrivena belom mrljom koja se zove polarna kapa i koja se pojavljuje u leto i nestaje u jesen, ali i 11 od 13 njegovih prstenova. 

Pored toga na njoj su uočljiva i dva oblaka, najverovatnije povezana sa olujnom aktivnošću - od kojih se jedan našao na gornjoj levoj strani polarne kape, a drugi na krajnjoj levoj strani planete. Naučnici se sada nadaju da će uspeti da otkriju više detalja o vremenskim prilikama na Uranu i njegovom okruženju. Dok širi pogled na sliku otkriva i 6 od 27 najsjajnijih Uranovih meseca sa galaksijama koje se naziru u daljini.

 Uran, širi pogled.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, STScI. Image processing: J. DePasquale (STScI)

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka