Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživači tvrde da su u uzorcima tla sa Meseca otkrili staklene perle - šta se u njima krije?

Analizom uzoraka tla sa Meseca, kineski naučnici su došli do saznanja za koje tvrde da će olakšati kolonizaciju Meseca.

 Zemlja sa Meseca-0638761990.jpg Izvor: Profimedia

NAZVANA po kineskoj boginji Meseca, misija Čange-5 je bila jedna od najsloženijih svemirskih projekata Kine. Njen cilj je bio da se prikupi 2 kg materijala sa površine Meseca i da se svemirska letelica u roku od dve nedelje vrati na Zemlju. Što se i dogodilo sredinom decembra 2020. godine. 

Gomila istraživanja koja su usledila nakon prikupljanja uzoraka ne prestaju da interesuju širu javnost, a poslednje u nizu otkriće sugeriše da se na Mesecu krije nekoliko milijardi tona vode. Evo o čemu je reč. 

Rezervoari vode

Mikrotektiti ili malene kugle, nastaju prilikom sudara meteora sa Mesecom pri velikim brzinama. Međutim, kada deo lunarne kore nakon sudara završi u prostoru iznad njegove površine, ovaj silikatni mineral pri velikim temperaturama se pretvara u staklene perle i pada nazad na Mesec. 

Tu nije kraj, jer prilikom udara jonizovanih atoma vodonika poreklom iz solarnog vetra, kiseonik u ovim kuglicama reaguje i stvara vodu. Kako vreme prolazi, njih prekriva lunarna prašina regolit i one na taj način postaju zarobljene zajedno sa vodom ispod površine. Kada se stvore određeni temperaturni uslovi, one počnu da ispuštaju vodu u atmosferu i na površinu, što stvara efekat rezervoara koji se polako puni. 

Naučnici sada tvrde da bi staklene kuglice mogle da predstavljaju idealan izvore vode, koji će ljudima olakšati kolonizaciju Meseca. I dodaju da se prema nekim procenama unutar njih može naći oko 330 milijardi tona vode. 

"Kad nam to bude bilo potrebno možemo da izvučemo vodu iz staklenih perli za buduća istraživanja Meseca, tako što ih prvo sakupimo, a zatim prokuvamo i ohladimo, kako bi smo oslobodili vodenu paru. Na kraju dobijemo malo tečne vode u boci", objašnjava autor studije i geolog Sen Hu sa Instituta za geologiju i geofiziku Kineske akademije nauka. I dodaje da je njihova prednost ta što se one nalaze u velikoj količini na Mesecu i to ravnomerno raspoređene. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Geoscience.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka