Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučno objašnjenje: Šta danas znamo o misterioznom Oumuamuu, za koji su mnogi tvrdili da je veštački objekat?

Godinama unazad se među naučnicima spekulište šta misteriozni Oumuamua predstavlja, kometu ili asteroid? A mogle su se čuti čak i tvrdnje da je u pitanju veštački objekat. Naučnici sada pružaju objašnjenje za njegove neobične osobine.

 Oumuamua-0384944413.jpg Izvor: Profimedia

NJEGOVA dužina iznosi 400 m i u naš sistem je ušao 2017. godine. Ono zbog čega privlači pažnju jeste činjenica da nas ništa slično nije posetilo nikada ranije. Pored toga, ono što dodatno zbunjuje naučnike je i to da objekat Oumuamua izgleda kao asteroid, a ponaša se kao kometa. 

"Oumuamua je definitivno nekada bio kometa, iako neobičnog izgleda. Ipak, danas možemo da objasnimo njegovo čudno ponašanje.", kaže hemičar Dženifer Bergner sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju i autor rada objavljenog u časopisu Nature.

Brzina sugeriše da ne pripada Sunčevom sistemu

Nakon što je ovaj misteriozni objekat prvi put primećen 19. oktobra 2017. godine, pomoćuteleskopa na Havajima, otkriveno je da se kreće brzinom od 87 km u sekundi. Ovo kako naučnici sugerišu ukazuje da je on prebrz da bi nastao u Sunčevom sistemu. Ubrzo potom je označen kao 1I/2017 U1 uz dodatak Oumuamua, ili u prevodu sa havajskog "glasnik iz daleka, koji stiže prvi". 

Potom su se u njegovo špijuniranje uključili i Nasini teleskopi Habl i Spicel, koji su otkrili da ovaj daleki glasnik ima neuobičajeno izdužen oblik. Ali i da je prilikom izlaska iz našeg sistema malo ubrzao, što je mogla biti posledica izbacivanja oblaka gasa i prašine iz repa. Upravo ovo je bio fokus istraživanja Bergerove i njegnog kolege Derila Seligmana sa Univerziteta Kornel. 

Njihovi modeli ukazuju da je Oumuamua započeo život kao obična kometa bogata vodom u blizini neke zvezde. Ubrzo nakon ovoga on je izbačen iz njene orbite, što je rezultiralo pretvaranjem leda u vodonik uz pomoć kosmičkih zraka. Međutim, kako se približavao Suncu, oslobađao je ovaj isti vodonik i na taj način dobio ubrzanje. 

"Nema potrebe da se pozivamo na bilo šta superegzotično da bismo objasnili ovo ponašanje", kaže Bergner.

Što sve navodi na zaključak da je on kometa sa čudnim osobinama i "ponašanjem". Ali, kako nijedan od nama trenutno dostupnih teleskopa više ne može da ga proučava jer luta dalekim prostranstvima, jedina nada je da će se u skorijoj budućnosti pojaviti nešto slično u našoj blizini. U planu je i misija pod nazivom Comet Interceptor, koja ima za cilj da iza mesečeve orbite ispita potencijalne slične objekte koji dolaze izvan Sunčevog sistema. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka