Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istraživanja pokazuju da je Venera vulkanski aktivna: Zbog koje misteriozne kataklizme je planeta postala vatrena?

Ovo otkriće može da pomogne naučnicima da odgovore na pitanje: Koja misteriozna kataklizma je pretvorila sestrinski svet Zemlje u vatreni pakao?

 Površina Venere Izvor: NASA/JPL

Pola veka naučnici su sanjali o tome da špijuniraju vulkane koji eruptiraju na Veneri. Ovaj nedokučivo vreli svet zamagljen je štetnim oblacima, ali prethodne misije uspele su da otkriju da je površina prekrivena vulkanskim obeležjima. Sada, zahvaljujući snimcima davno penzionisane svemirske letelice, naučnici su došli do naučnog zlata: videli su kako jedan otvor na Veneri menja oblik, širi se i izgleda kao da se preko njega preliva rastopljeno kamenje.

"Kladim se da je došlo do erupcije jezera lave", kaže Robert Herik, naučnik sa Univerziteta Aljaska Ferbanks i jedan od dva autora nove studije.

Kako je objavljeno u časopisu Science, Herik i njegov kolega uočili su vulkansko ždrelo — na strani kolosalnog vulkana Maat Mons — na radarskim snimcima koje je napravio Nasin svemirski brod Magelan 1991. godine.

"Ovo je jedan od najubedljivijih dokaza koje smo videli", kaže Stiven Kejn, astrofizičar sa Kalifornijskog univerziteta u Riversajdu, koji nije bio uključen u studiju.

Rezultati su zapanjili naučnu zajednicu. Stručnjaci sada očekuju da će da otkriju na Veneri vulkane koji eruptiraju, ali tek kada dve svemirske letelice sa najsavremenijim radarskim sistemima koji prodiru u oblake — NASA VERITAS i evropski EnVision — stignu na ovu planetu početkom 2030-ih.

Dokazi o tekućoj vulkanskoj aktivnosti na Veneri imaju egzistencijalne implikacije. Planeta je po veličini i sastavu mnogo slična Zemlji, ali njene značajne zalihe vode — verovatno u obliku okeana — isparile su davno, kada je planeta spaljena tokom misteriozne kataklizme. Klimatske promene izazvane apokaliptičnim erupcijama ostaju glavni osumnjičeni. Razumevanjem Venerinog današnjeg vulkanizma, naučnici mogu da saznaju više o različitim sudbinama Zemlje i njenog sestrinskog sveta.

"Ako želite da razumete jedini drugi svet veličine Zemlje do kojeg ćemo ikada doći, bilo gde u univerzumu, Venera je jedini izbor koji imate", kaže Pol Birn, naučnik sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu koji nije bio deo nove studije.

Skriveni pejzaž pakla

Venerina neprozirna atmosfera sprečava da se njena površina vidi sa Zemlje. Samo nekolicina svemirskih letelica je snimilo pejzaž tako što su uranjale kroz oblake i preživele ne više od sat ili dva na vrućoj površini, ili tako što su kružile oko planete i provirivale kroz oblake pomoću tehnologija poput radara.

 Venera
Venera
Izvor: Shutterstock

Flota sovjetskih svemirskih letelica — još ranih 1980-ih — je otkrila da je Venera skoro u potpunosti prekrivena vulkanskim strukturama — neke su slične onima na Zemlji, druge izrazito nezemaljske. Nadajući se da će detaljno mapirati karakteristike planete, Nasina svemirska letelica Magelan opremljena radarom stigla je na Veneru 1990. godine.

Neprekidno kružeći oko planete i nekoliko puta ispitujući ista mesta, naučnici su se nadali da će uočiti znake vulkanske aktivnosti. Ali dolazilo je do komplikacija. Zbog niske rezolucije radara sve fizičke promene morale bi da budu velike da bi mogle da se vide na slikama. Rano tokom misije, Magelanova orbita počela je da se pogoršava, zbog čega je svemirska letelica mapirala sve manje površine na svakom sledećem putovanju oko planete.

Uprkos ovim izazovima, 43 odsto planete je mapirano najmanje dva puta. Ali upoređivanje više slika istog vulkana u potrazi za promenama takođe se pokazalo problematičnim, jer se ugao svakog snimka često razlikovao.

Decenijama nakon misije, niko nije uspeo da pronađe vulkan koji je aktivan.

Metamorfozna vulkanska žbunja

Naučnici su pronašli mnogo indirektnih dokaza za aktivni vulkanizam na Veneri, uključujući šiljke atmosferskih gasova koji su povezani sa vulkanskim podrigivanjem, mineralne mrlje i neobične karakteristike na kolosalnim kružnim strukturama nazvanim korone koje u osnovi obuhvataju magmatsko bujanje.

"Izgleda kao da nas ovi indirektni dokazi stalno zadirkuju", kaže Kejn. Ali sveti gral — vulkan koji izbacuje lavu ili tekuća reka rastopljenog kamena — ostao je neuhvatljiv.

EnVision i VERITAS su 2021. godine odabrani za lansiranje i pronalaženje aktivnih vulkana na Veneri. Ali Herik je bio nestrpljiv.

Tokom jedne pretrage podataka koje je napravila letelica Magelan, Herik je forenzički ispitao Maat Mons. Nazvan po egipatskoj boginji istine i pravde, najviši je vulkan na Veneri — a na jednom od njegovih bokova, između februara i oktobra 1991. godine, nešto se promenilo. Čini se da je tokom tih osam meseci materija preplavila otvor, koji je porastao sa 0,8 na 1,5 kvadratnih milja, a svež tok materijala se slivao niz padinu.

"Mislim da je ovo zaista nešto veliko", priseća se Herik šta je pomislio. Njegov koautor Skot Henseli iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon, se složio: nešto vulkansko se uzburkalo.

Supstanca za punjenje ventila mogla bi biti kameni ostaci od klizišta. Takođe je moguće da je funkcija nalik na tok već bila prisutna na februarskim slikama, ali nije mogla da se vidi zbog ugla slika.

Ali najverovatniji scenario je da je 1991. godine ogromna erupcija lave ispunila otvor koji se širi, a deo se izlio preko oboda ili kroz pukotinu. "Definitivno možemo da kažemo da je promenio oblik", kaže Herick. Kada vulkan na Zemlji dramatično promeni, osnovni uzrok je uvek rastapanje stena.

Traganje za otkucajima Venerinog srca

Posle toliko posrednih dokaza, "ovo je prvi put da vidimo promenu u nečemu", kaže Ana Gulčer, naučnica sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju koja nije bila uključena u studiju.

"Mislim da je ono što su videli stvarno", kaže Birn sa Vašingtonskog univerziteta. On sumnja da je promena otvora mogla da bude i posledica podzemnog kretanja, kao što je nasilno pomeranje magme ispod zemlje, a ne erupcija.

Vulkani Zemlje i Jupiterovog meseca Io stalno eruptiraju. Mars bi mogao da eruptira jednom u nekoliko miliona godina. Gde je tu Venera?

Ovo otkriće predlaže da Venera ima nešto što je blizu vulkanskim aktivnostima na Zemlji. VERITAS i EnVision su spremni da odgovore na ovo pitanje, ali do tada će ova studija ohrabriti naučnike da prouče Magelanove zapise, u nadi da će pronaći još jedan vulkan koji eruptira.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka