Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvog je mirisa svemir? Astronomi tvrde da je specifičan, a naučnici imaju posebno objašnjenje

Naučnici tvrde da je nemoguće da svemir ima miris, ali imaju nekoliko teorija o tome odakle on potiče.

 Duboki svemir Izvor: Profimedia

Mnogi astronauti se slažu da je je miris svemira specifičan i intenzivan, kao i da ga je teško ignorisati jer podseća na paljevinu ili metalne mirise - spaljeno meso, isparenja od zavarivanja ili oksidovani metal. Ali najčudnija stvar u vezi ovih tvrdnji jeste činjenica da taj prostor ne bi trebao da ima bilo kakav miris, jer u njemu nema gasova ili vazduha. Kako je ovo onda moguće?

Prema jednoj teoriji, naučnici pretpostavljaju da miris koji astronauti osećaju potiče od reakcije oksidacije do koje dolazi tokom procesa smanjenja pritiska pri ulasku u brod. Za razliku od kiseonika na Zemlji, onaj koji se nalazi u Univerzumu se sastoji od samo jednog atoma (O). Međutim, unutrašnjost broda je ispunjena dvoatomskim molekulom kiseonika (O2), neophodanim za disanje. Ovaj kiseonik se najverovatnije "lepi" za odela i alate astronauta tokom svemirskih ekspedicija, i proizvedi reakciju koja dovodi do stvaranja ozona (O3) nakon kontakta sa dvoatomskim kiseonikom unutar broda. 

Dok druga popularna teorija, sugeriše da se poreklo mirisa nalazi u umirućim zvezdama. Naime, tokom završne faze, zvezde oslobađaju veliku količinu energije koja proizvodi jedinjenje poznato kao policiklični aromatični ugljovodonik, ono se potom kreće kroz svemir i na taj način dolazi do stvaranja novih zvezda, planeta i kometa. 

Rekonstrukcija mirisa

Jedan od Nasinih ciljeva je bio da stvore taj karakterističan miris o kojem su pričali iskusni astronauti. Pre svega da bi se simulirali uslovi tokom treninga kako bi kandidati tokom boravka u svemiru uspešno izbegli neprijatna iznenađenja.

Zbog čega je Nasa 2008. godine angažovala Stiva Pirsa, američkog hemičara koji je osnovao kompaniju "Omega Ingredients". Projekat je bio veoma uspešan, a nakon nekoliko godina, doneta je i odluka da se supstanca plasira u obliku parfema - da bi se povećalo interesovanje za nauku kroz iskustveno obrazovanje.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka