Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Astronomi otkrili "kariku" koja nedostaje: Voda na Zemlji je možda starija i od Sunca?

Prateći trag vode kroz svemir i način na koji je ona dospela do naše planete, naučnici su otkrili planetu udaljenu na 1.300 svetlosnih godina od nas koja im je privukla pažnju. Ili preciznije rečeno njen disk.

 V883 Orionis-0761281920.jpg Izvor: Profimedia

U ŽELJI da otkriju poreklo vode na Zemlji, Džon Tobin, astronom Nacionalne radioastronomske opservatorije Nacionalne naučne fondacije i kolege su koristile ALMA teleskop u Čileu kako bi izmerili njen hemijski potpis i put u svemiru. Ono što je interesantno jeste da je su oni ovom prilikom proučavali "verziju" u kojoj je jedan od atoma vodonika zamenjen deuterijumom tj. teškim izotopom vodonika. 

Razlog za ovako nešto, pre svega leži u činjenici da se ovakva vrsta vode formira u različitim uslovima. Slične studije su već ranije sugerisale da je voda na nekim od kometa koje se kreću kroz Sunčev sistem slična vodi na Zemlji, a to ukazuje da su upravo ove kosmičke stene bile te koje su donele tečnost na nju. Međutim, ono što je ranije nedostajalo jeste veza između zvezda i kometa. 

"Do sada je lanac vode u razvoju našeg solarnog sistema bio prekinut", objasnio je Tobin. "V883 Orion je karika koja nedostaje u ovom slučaju. Sastav vode u njegovom disku je veoma sličan sastavu kometa u našem solarnom sistemu."

Zašto je ispitivanje vode u disku V8333 Oriona važno?

Zahvaljujući osetljivosti ALMA teleskopa i sposobnosti da uoči čak i najsitnije detalje, istraživači su uspeli da ispitaju vodu i odrede njen sastav, kao i da mapiraju njenu distribuciju unutar diska. Ono što su zapazili jeste da disk sadrži količinu vode i do 1.200 puta veću od sveukupne količine vode na Zemlji.

Pored toga, analize su im otkrile da voda iz diska V8333 Oriona ostaje nepromenjena tokom svake faze - od protozvezde do protoplanetarnog diska i kometa. Što kako tvrde dokazuje da je voda u planetarnim sistemima nastala pre milijardu godina, i to mnogo pre Sunca, planeta i kometa. 

"Već smo znali da ima dosta vodenog leda u međuzvezdanom prostoru [ali] rezultati pokazuju da se ova voda direktno ugradila u Sunčev sistem tokom njegovog formiranja. Ovo je uzbudljivo jer sugeriše da su i drugi planetarni sistemi trebali da prime velike količine vode.", rekao je jedan od autora Merel van Hof, astronom sa Univerziteta u Mičigenu. 

Margot Leemker, astronom sa Univerziteta u Lajdenu i koautor studije, za krja je zaključila: "Dakle, gledajući vodu u disku V883 Oriona, u suštini gledamo unazad u prošlost i vidimo kako je naš solarni sistem izgledao kada je bio mnogo mlađi."

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka