Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je otkriće planeta sličnih Jupiteru važno? Naučnici na 175 svetlosnih godina od nas otkrili sistem sličan Sunčevom

Naša planeta za sada predstavlja jedinstveno mesto u svemiru za koje znamo da ima sve neophodne uslove za nastanak života, ali to ne sprečava naučnike da istražuju i tragaju za nekim drugim mestom sa istim ili sličnim karakteristikama.

 Univerzum_1723447648.jpg Izvor: Shutterstock

NOVIJA istraživanja ukazuju da su sve planete koje se nalaze oko nas, imale svoju ulogu prilikom stvaranja života. NajvišeJupiter, koji je svojim gravitacionim poljem većim delom štitio unutrašnjost našeg sistema od manjih stena, dok je neke druge "izbacivao" ka nama i na taj način "poslao potrebne materijale". Stoga su naučnici mišljenja da bi pretragom i pronalaskom sistema planeta sa osobinama sličnim onima koje poseduju naši susedi, najverovatnije došli i do otkrića vanzemaljskog života.

Ona se savršeno podudara

Detaljnijim proučavanjem kosmosa koja je imala za cilj da pronađe slične sisteme, astronomi su uz pomoć teleskopa u Atakami otkrili da se zvezda HIP 104045 savršeno podudara sa našim Suncem - njen sastav, prečnik i masa su slični, kao i starost. Međutim, najveće iznenađenje je usledilo prilikom analize njene svetlosti, kada je otkriveno da se u blizini nalazi ne jedna, već dve planete koje zavređuju detaljnije analiziranje. 

Ispostavilo se da prva ima 0,498 puta veću masu od Jupitera i orbitu između 3 i 7 AJ, zbog čega je njena uloga slična onoj koju Jupiter ima u našem sistemuDruga egzoplaneta je u stvari super-Neptun jer je za 43 puta teža od naše Zemlje. Naučnici ove sisteme zbog karakteristika nazivaju potencijalnim naseljivim zonama i sada se pitaju da li na nekom od svetova koji kruže oko HIP 104045 postoji život? 

Iako za sada postoji samo nada da otkriće planete slične Jupiteru ukazuje na to da se u blizini krije svet sličan Zemlji, prisustvo super-Neptuna daje još jedan razlog više da se sumnja kako su naučnici otkrili netipičan sistem - sličan našem, a koji se javlja u blizini zvezda sličnih Suncu u oko 1 posto slučajeva.

Istraživanje je dostavljeno Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, na recenziju. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka