Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

50 puta masivniji od Zemlje: Misteriozni objekat je astronome mučio decenijama - sada znaju kako je nastao

Naučnici konačno znaju šta predstavlja misteriozni objekat X7 u blizini supermasivne crne rupe, koji su decenijama proučavali.

 Objekat u blizini crne rupe_1293403447.jpg Izvor: Shutterstock

DECENIJAMA unazad naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su proučavali misteriozni objekat X7 u blizini supermasivne crne rupe, koja se nalazi u središtu Mlečnog puta i pitali se - šta on predstavlja? Ispitavši njegovu evoluciju uz pomoć podataka koje su sakupljali dugi niz godina, sada tvrde da konačno mogu reći nešto više o njemu. 

"Nijedan drugi objekat u ovom regionu nije pokazao tako ekstremnu evoluciju", rekla je istraživač i autor rada  Ana Kurlo. I dodaje da je on sve delovalo da je svoj život započeo kao kometa, zbog čega su istraživači prvobitno mislili da je nastao dejstvom zvezdanih vetrova ili čestica iz crne rupe. Ali, kako je vreme prolazilo X7 je postajao sve izduženiji, što ih je navelo da posumnjaju kako je reč o nečem drugom. 

Detaljnim analizama je utvrđeno da on ima masu 50 puta veću od Zemljine i da se nalazi na orbitalnom putu oko crne rupe imena Strelac A*. X7 je pokazao ista svojstva kao i drugi prašnjavi objekti u blizini, koji izgledaju kao gas, a ponašaju se kao zvezde. Stoga je zaključak naučnika da je ovaj objekat nastao izbacivanjem gasa i prašine prilikom sudara dve zvezde. Drugim rečima, u jezgru zaklonjenom slojevima oblaka nalazi se zvezda, koja će za par decenija biti vidljiva.  

"Uzbudljivo je videti značajne promene oblika i dinamike X7 u tako relativno kratkom vremenskom intervalu, pod dejstvom sile supermasivne crne rupe u sredini Mlečnog puta,"  rekao je koautor Randi Kembel.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Astrophysical Journal.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka