Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Susret Meseca sa Venerom i Jupiterom - nakon toga astronomski događaj koji će ponovo biti vidljiv 2025. godine

Astronomi najavljuju da nas krajem ovog meseca na noćnom nebu očekuje konjunkcija dve najsjajnije planete u Sunčevom sistemu.

 konjunkciju venere i jupitera-0129123647.jpg Izvor: Profimedia

OD UTORKA 21. do četvrtka 23. februara na nebu iznad nas će se odvijati astronomski spektakl. U kom će se planete Venera i Jupiter naći na ugaonom rastojanju od 30º, dok će se između njih naći Mesec. Da čitav događaj bude interesnatniji, priroda će se pobrinuti da naš prirodni satelit dobije pepeljastiju boju nego inače - zbog svetlosti koja se odbija o Zemlju.

Nakon čega će Mesec nastaviti svoj put, dok će rastojanje između planeta nastaviti da se smanjuje. Кulminacija ovog fenomena se očekuje između 28. februara i 2. marta, kada će ugaona udaljenost između njih iznositi samo 1º. Što će nama, dok ih budemo posmatrali sa Zemlje, delovati kao da je u pitanju jedan planetarni sistem. 

Kako možete videti ovu konjunkciju? 

Da ne biste propustili ništa od ovog spektakla, na zapadu potražite Veneru i Jupiter u sazvežđe Riba. Pošto zvezde oko njih nisu posebno svetle, lako ćete ih uočiti na noćnom nebu. Moguće je da ćete čak moći i da ih razlikujete - iako ste laik - pošto će Venera sijati intenzivnije od Jupitera.

Još jedan reper za lakše snalaženje prilikom potrage na nebu, može da vam bude i sazvežđe Pegaza - desetak sjajnih zvezda, koje se nalaze levo od ove dve planete. 

Ipak, ne zaboravite da ništa od ovoga neće biti vidljivo ako nebo nije vedro. Pored toga, u obzir treba uzeti i činjenicu da je u velikim gradovima prisutno i svetlosno zagađenje koje može uticati na vidljivost.

Zašto je ovaj događaj jedinstven?

Iako ćemo mi ovom prilikom videti planete jednu pored druge kako se dodiruju, ovo je u suštini samo optička varka zbog položaja u kom se Zemlja nalazi. U stvarnosti, Venera i Jupiter će biti udaljene više od 900 miliona kilometara. Ovakvi fenomeni nastaju zbog razlike u putanjama planeta, iako se sve kreću u istom pravcu, i približno u istoj ravni. 

Konjunkcija između Venere i Jupitera vidljiva je samo jednom godišnje. Međutim, mišljenje stručnjaka je da ako ne iskoristite ovu priliku - sledeća će vam se ukazati tek 2025. godine. Pre svega jer će se naredna konjunkcija desiti toliko blizu Suncu, da će praktično biti nemoguće uočiti je. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka