Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prestigao je Saturn i sada ih ima 92: Na velikoj udaljenosti od Jupitera otkriveno 12 novih meseca - malih prečnika

Merkur i Venera nemaju svoj mesec, Zemlja ima 1, Mars ima 2, Neptun ih ima 14, a Uran 27. Dok Jupiter prema najnovijim istraživanjima ima 92, čak 9 više od Saturna.

 Jupiterovi meseci_317082395.jpg Izvor: Shutterstock

JUPITER je planeta sačinjena uglavnom od vodonika i helijuma, bez definisane unutrašnje površine. Veruje se da je on najveće nebesko telo u Sunčevom sistemu, sa masom većom i do dva i po puta od mase svih ostalih planeta zajedno. Pored toga, on je poznat i po svojim mesecima, a samo u poslednje dve godine, tim predvođen Skotom Šepardom sa Karngeri instituta otkrio je 12 novih i do tog trenutka nepoznatih. 

Meseci malih veličina

Kao što je već spomenuto Skot Šepard i njegov tim su prethodnih godina intezivno radili na proučavanju Jupitera i objekata u njegovoj blizini. Vremenom, shvatili su da se oko njega nalazi još 12 prirodnih satelita malih površina, od kojih je većina prečnika između 1 i 3 km, dok njih pet ima prečnik veći od 8 km. A za koje se veruje da su nastali sudaranjem asteoida i njegovih većih meseca. 

Takođe je potvrđeno da svi novootkriveni meseci kruže oko Jupitera na velikoj udaljenosti, pa im je potrebno više od 340 zemaljskih dana da završe jednu orbitu. Ali tu nije kraj neobičnim otkrićima jer oni kako naučnici tvrde, imaju - retrogradne orbite. Drugim rečima, ovi prirodni sateliti se okreću oko Jupitera u suprotnom smeru od njegove rotacije. 

Ako se uzme u obzir da je do sada jedno od najzanimljivijih nebeskih tela u kosmosu upravo jupiterov mesec - Evropa, jer se veruje da ispod njene ledene površine leži podzemni okean vode - onda ne čudi da su naučnici posebno zainteresovani za proučvanje novootkrivenih, za koje veruju da će imati više podataka nakon misije koja je planirana za 2024. godinu, po nazivu Jupiter Ici Moons Ekplorer ili JUICE. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka