Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udaljena samo 72 svetlosne godine od nas: Otkrivena egzoplaneta koja deli neke karakteristike sa Zemljom

Istražujući egzoplanete u našoj blizini, naučnici su otkrili jednu po veličini veoma sličnu Zemlji - a opet tako drugačiju.

 Egzoplaneta-0402756480.jpg Izvor: Profimedia

NAŠA galaksija predstavlja ogromno prostranstvo u kom je smešteno najmanje 100 milijardi planeta, za sada je gotovo nemoguće znati sve o njima. Ali naučnici ulažu sve napore kako bi makar jedan deo ili one najzanimljivije u njemu ispitali i pružili ogovore na pitanja koja ih muče već decenijama. Poput: zašto je samo na našoj planeti nastao život i da li postoji neka druga slična našoj?

Jedan od načina da odgovore na ovakva i slična pitanja predstavlja i proučavanje planeta sličnih Zemlji, ili drugim rečima planeta slične veličine, sastava, temperature i mase, a možda i čitavog planetarnog sistema. Pre svega one koje kruže relativno blizu malih zvezda, jer je kod njih lakše ispitati atmosferu. Ali ono što otežava posao kada je u pitanju njihovo izučavanje, jeste da ih je teže naći nego velike. Do sada je unutar 100 svetlosnih godina Sunčevog sistema otkriveno samo 14 planeta koje odgovaraju opisanom. 

Međutim, sada se u njihovom društvu potencijalno našla i K2-415B, egzoplaneta čiji poluprečnik je veći za 1,015 puta od Zemljinog. A koju je otkrio međunarodni tim istraživača na čelu sa Terujukijem Hiranom iz Astrobiološkog centra u Japanu, na osnovu podataka "penzionisanog" teleskopa Kepler i njegovog naslednika teleskopa TESS. Naime, detaljnom analizom prikupljenih informacija poput količine zvezdane svetlosti i kolebanja, otkrivene su mnoge sličnosti koje deli sa Zemljom, ali i jedna bitna razlika - njena masa je tri puta veća od mase naše planete, što znači da je i gušća. 

Pored toga, ona je i bliža svojoj zvezdi, jer ima orbitalni period od samo četiri dana. Kada je njena atmosfera u pitanju, sve što naučnici za sada znaju jeste da se ona nalazi unutar ruba zone useljivosti, što im pruža mogućnost da detaljnije prouče njenu atmosferu. U Sunčevom sistemu npr., planeta Venera se nalazi unutar iste zone, ali je njena atmosfera gusta i okružena reflektujućim oblacima sačinjenim od sumporne kiseline. Stoga, naučnici smatraju da se nešto slično odvija i na K2-415b, ali da ovaj sistem predstavlja odličnu polaznu tačku za izučavanje nastanka života na planetama. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Profesor

Bas nije puno udaljena

Profesor

Pa stvarno nije puno daleko

Najnovije

Priroda

Nauka