Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija satelita 'Geotail' se završava nakon tri decenije: Šta je proučavao i koja su njegova najvažnija otkrića?

Nakon više od tri decenije rada satelita "Geotail" i kvara na drugom snimaču podataka, njegova misija se završava.

 geotail.jpg Izvor: Foto: NASA/JAXA

ISTRAŽIVAČI iz američke svemirske agencije Nasa i japanske kompanije ISAS, objašnjavaju kako su pokušali da poprave satelit uz pomoć daljinskog upravljanja, ali da su svi pokušaji propali. Stoga su 18. januara ove godine objavili da je misiji došao kraj. 

Prvi naučnik na ovom projektu Don Ferfild je objasnio da je satelit Geotail doprineo razumevanju na koji način solarni vetrovi utiču na magnetno polje Zemlje i nastanak magnetnih oluja i aurora. Od lansiranja iz 1992. godine, on je putovao duž magnetosfera i prikupljao informacije o električno naelektrianim česticama, koje će postati temelj mnogih naučnih radova. 

Zašto je ovo važno? Pre svega jer ovo područje predstavlja neku vrstu odbrambenog štita od čestica solarnog vetra, koje bi u slučaju da stignu do nas mogle da odvoje Zemljinu atmosferu i utiču na isparavanje vode koja se nalazi na njoj. Dobar primer koliko je magnetosfera važna jeste Mars, koji je prema išljenju stručnjaka danas nenastanjiva planeta upravo jer je pre nekoliko milijardi godina ostao bez svog magnetnog polja. 

Pored navedenog, satelit Geotail je otkrio i kojom brzinom solarne čestice pogađaju naš štit, identifikovao delove u magnetosferi u kojima se odvija magnetna rekonekcija. Ali je i stigao da proučava Mesec, u čijoj atmosferi je identifikovao postojanje kiseonika, silicijuma, natrijuma i aluminijuma. 

Stručnjaci tvrde da je on premašio svoj očekivani vek, jer je prvobitno planirano da misija traje samo 4 godine. Ali i da će se podaci koje je prikupio tokom tri decenije proučavati i u narednom periodu zbog svoje važnosti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka