Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svemirski ples: Pogledajte snimak egzoplaneta udaljenih 133 svetlosne godine od nas dok kruže oko svoje zvezde

Snimak predstavlja rezultat dvanaestogodišnjeg rada i prikupljanja podataka o zvezdi HR 8799.

 HR 8799-0156096326.jpg Izvor: Profimedia

POPULARNI SNIMAK koji se može videti ovih dana na internetu, a na kom se nalaze četiri svetleće tačke dok kruže oko centralnog crnog diska u stvari predstavljaju sistem sa egzoplanetama. Da stvar bude interesantnija, zvezda unutar njega se nalazi na 133,3 svetlosnih godina od nas i nije vidljiva jer je skrivena tamnim diskom. 

Astronom Džejson Vang sa Univerziteta Nortvestern, napravio je ovaj snimak na osnovu višegodišnjeg proučavanja i snimanja porodice planeta, masivnijih i od Jupitera: "Obično je teško uočiti planete koje se nalaze u orbiti. Na primer, nije očigledno da Jupiter ili Mars kruže oko našeg Sunca jer živimo u istom sistemu i nemamo pogled odozgo nadole. Ali ovaj snimak prikazuje planete dok se kreću u vremenskom okviru prilagođenom ljudima, nadam se da će im ovo omogućiti da uživaju u nečemu ovako čudesnom."

Zašto je ovaj snimak poseban? Zato što su Vang i njegov tim iskoristili tehniku prilagodljive optike i uklonili zamućenja koja nastaju usled delovanja Zemljine atmosfere. S druge strane odsjaj koji je poticao od zvezde su umanjili koronografom i uz pomoć algoritama za obradu, dok su delove kretanja koja nedostaju upotpunili kroz video obradu. Sve ovo je omogućilo da umesto snimka na kome bi smo videli planete koje poskakuju, vidimo njihovu realnu putanju unutar orbite. 

Naučno ime zvezde je HR 8799, a ona zajedno sa svojim egzoplanetama predstavlja prvi sistem te vrste koji su astronomi posmatrali izbliza. Iako se čini da je veoma udaljena ona se praktično nalazi u našem komšiluku, a naučnici tvrde da je i do pet puta sjajnija i jedan i po put masivnija od Sunca. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka