Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najbližih susreta: Sinoć je pored naše planete prošao asteroid veličine manjeg kamiona

Ono što je posebno interesantno u vezi asteroida 2023 BU, jeste da je on na noćnom nebu uočen pre samo 6 dana.

 Džinovski asteroid u bizini Izvor: Shutterstock

ASTRONOM amater po imenu Genadij Borisov je pre samo šest dana iz opservatorije na Krimu otkrio asteroid veličine manjeg kamiona. Ubrzo ovo otkriće je zainteresovalo brojne naučnike, a ono što je najviše iznenadilo jeste činjenica da se on sa našom planetom mimoišao na maloj razadljini.

Do tzv. "bliskog susreta" sa 2023 BU je došlo sinoć u 1:30, kada je na delu neba iznad Južne Amerike proleteo na visini iznad 3.600 km. Drugim rečima, na manjoj razdaljini od one na kojoj se nalaze telekomunikacioni sateliti. 

Naučnici iz Nase navode da ovaj slučaj ukazuje na to da blizu Zemljine atmosfere postoji još mnogo sličnih asteroida koji nisu otkriveni, a koji bi mogli da predstavljaju potencijulnu pretnju. Ali da razloga za paniku nema. 

Pored toga naučnici dodaju da je Nasin program za procenu udara po imenu Scout odmah po prijavljivanju otkrića, procenio njegovu putanju i odbacio mogućnost sudara. I izračunao da je ovo jedan od najbližih prolazaka nekog nebeskog tela pored naše planete u poslednjih nekoliko decenija. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka