Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaju planete pogodne za nastanak života? Teleskop Džejms Veb otkriva šta se nalazi unutar molekularnih oblaka

Posmatranjem molekularnih oblaka uz pomoć kamera sa svemirskog teleskopa Džejms Veb, naučnici veruju da će otkriti kako nastaju planete pogodne za život.

 Molekularni oblak2303a.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, and M. Zamani (ESA/Webb)

SAČINJENI od smrznutih molekula vodonika, gasova i prašine, molekularni oblaci predstavljaju mesto na kom se rađaju zvezde i planete. I to uglavnom one na kojima je moguć život. Tim naučnika koji se bavi proučavanjem ovakvih vrsta oblaka je sada iskoristio infracrvene kamere svemirskog teleskopa Džejms Veb i "zavirio" unutar jednog po imenu Kameleon I, koji se nalazi na 500 svetlosnih godina od nas.

Unutar njega su zapaženi zamrznuti molekuli karbonil sumpora, amonijaka, metana, metanola i drugih, što sugeriše da će od njih jednog dana nastati vruće jezgro zvezde ili deo egzoplanete. Ono što je posebno interesantno jeste da je njihova temperatura iznosila - 263 stepena Celzijusovih i da oni sadrže elemente potrebne za nastanak svetova na kojima može da se razvije život - tj. molekularni koktel poznat kao COHNS. 

"Naši rezultati pružaju uvid u početnu, tamnu hemijsku fazu formiranja leda na međuzvezdanim zrncima prašine koja će prerasti u kamenčiće veličine centimetar od kojih se formiraju planete", objašnjava autorka studije Melisa Meklur iz Leiden opservatorije u Holandiji. 

Ona i njen tim su takođe identifikovali i nešto složenije molekule za koje ne znaju koja im je uloga i za sada jedino mogu da ponude objašnjenje u vidu hipoteze da se oni najverovatnije formiraju u molekularnim oblacima, pre nego što ih zvezda u nastanku iskoristi za svoj rast. 

Ipak, pitanje koje i dalje ostaje otvoreno za astronome jeste kako neki naseljivi svet - poput našeg - dobija svoj koktel COHNS i da li u tom procesu igraju određenu ulogu komete i asterodi. 

"Ovo je samo prvi u nizu spektralnih snimaka na osnovu kog vidimo kako led evoluira od početne sinteze do regiona protoplanetarnih diskova koji formiraju komete", rekla je Meklur. "Ovo će nam reći koja mešavina leda i elemenata, može biti isporučena na površine egzoplaneta zemaljskog tipa ili ugrađena u atmosfere džinovskih gasnih ili ledenih planeta."

Istraživanja su objavljena u časopisu Nature Astronomy.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka