Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici iz Nase objavili snimak Sunca: Pogledajte kako izgledaju 133 dana na užarenoj zvezdi

Prikupljanjem snimaka Sunca naučnici su rešili da izdvoje najzanimljivije trenutke iz njegovog života i naprave video u trajajnju od sat vremena.

 Površina Sunca_2092142899.jpg Izvor: Shutterstock

Sunce predstavlja Zemlji najbližu i veoma važnu planetu jer putem svetlosti i toplote na njoj omogućava život. Stoga ne čudi da naučnici iz Nase putem programa kao što je "Život sa zvezdom" pomno proučavaju sva dešavanja na njoj. 

Snimanje njene površine je jedan od najboljih načina da dobiju potrebne podatke, a jedna od letelica koja im u tome pomaže je i Solar Dynamics Observatory, lansirana 2010. godine. Čija misija do 2030. godine će biti da snima i beleži promene u njegovom magnetnom polju i u vrućoj plazmi, ali i da meri zračenja koje stvara jonosfera Zemlje i drugih planeta. 

Zato SDO svakog dana snimi oko 70.000 slika koje su naučnici iz Nase sada uspeli da obrade i naprave snimak koji prikazuje 133 dana na Suncu u vremenskom intervalu od oko sat vremena. Slike u njemu su snimane u ekstremnoj ultraljubičastoj talasnoj dužini, a najdominantniji prizor koji se može uočiti jesu petlje plazme koje se izvijaju iznad njegove užarene površine.

Naučnici smatraju da je misija letelice SDO do sada bila veoma uspešna, toliko da su 2020. godine u nasi napravili i video kako bi proslavili jednu deceniju njenog rada. U njemu su tada objavljena najvažnija otkrića do kojih je došla među kojima se nalaze i erupcije masivnih baklji, nove vrste talasa i trenutak kada užarena zvezda proždire kometu koja joj se približava. 

2018. godine Nasa je lansirala i Parker solarnu sondu, koja je postala najbliži objekta koji se približio Suncu a da je napravio čovek. Samo dve godine posle, lansiran je i Solar orbiter čiji cilj će biti da proučava njegove polarne regione. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka