Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zelena kometa koja nas je poslednji put 'posetila' pre 50.000 godina se približava: Kada će biti vidljiva golim okom?

Kometa koju su naučnici prvi put uočili tokom marta prošle godine će uskoro biti uočljiva golim okom i to prvi put još od vremena kada su našom planetom hodali nenadertalci.

 Kometa na nebu_1776671981.jpg Izvor: Shutterstock

JEDNA od mnogobrojnih kamera širokog vidnog polja koje proučavaju noćno nebo je uočila kometu dok prolazi pored Jupitera i približava se planeti Zemlji tokom prošlog marta. Iako ovaj uvod možda deluje kao najava za apokaliptični film, istina je da će nam ona proći pored naše planete negde oko 1. februara i nastaviti svoj put dalje.

Stručnjaci iz Nase predviđaju da će se C/2022 E3 ZTF tom prilikom mimoići sa nama na udaljenosti od 42 miliona kilometara, što znači da će svako ko to bude hteo moći da je uoči na nebu golim okom ili dvogledom.

"Sačinjena od leda i prašine, ova kometa emituje zelenkasto svetlo, a procenjuje se da ima prečnik od oko jednog kilometra", objasnio je astrofizičar Nikolas Biver iz Pariske opservatorije.

Ipak, ono što bi moglo da oteža stvar prilikom njenog posmatranja je činjenica da će Mesec u tom trenutku biti u svojoj "punijoj" fazi. Stoga, Biver i njegove kolege preporučuju za sve one koji se nalaze na severnoj hemisferi da C/2022 E3 ZTF potraže na nebu između Malog i Velikog medveda, tokom poslednjeg vikenda januara.

Poslednji put je viđena tokom paleolita

Pretpostavka je da ona potiče iz Ortovog oblaka sa spoljne granice Sunčevog sistema, za koji se veruje da je izvor dugoperiodičnih kometa kao i onih Halejevog i Jupiterovog tipa, ali i mnogih kentaura poznatih po dinamičkim i nestabilnim putanjama.

Najinteresantniji podatak vezan za nju je taj da je ona pored Zemlje poslednji put prošla tokom paleolita i da njenu sledeću posetu možemo da očekujemo za nekih 50.000 godina. S tim što Bivera ne isključuje mogućnost da će C/2022 E3 ZTF nakon nje biti trajno izbačena iz Sunčevog sistema.

Kretanje C/2022 E3 ZTF će tokom narednih nekoliko nedelja pažljivo pratiti i svemirski teleskop Džejms Veb, ali naučnici ističu da on ovom prilikom neće snimati fotografije već će samo proučavati njen sastav.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka