Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasina letelica NOAA-21 poslala prve snimke - Zemlje, kamere zabeležile detalje poput boje mora i požara

Nasina letelica je poslata u svemir u novembru prošle godine sa ciljem da prikuplja podatke sa površine Zemlje i pomaže naučnicima iz različitih disciplina da prikupe vitalne podatke o njoj.

 Zemlja_1925337488.jpg Izvor: Shutterstock

PRILIKOM pravljenja prve fotografije cele planete Zemlje od strane nekoga od članova posade Apolo 17 pre pola veka, najverovatnije da tada niko nije ni pretpostavljao da će za svega par decenija tehnologija toliko napredovati i da će nam snimci iz svemira pomagati da predvidimo razne prirodne fenomene sa njene površine. 

Glavni krivac što danas možemo iz svemira da vidimo koje boje je Karipsko more ili u kom pravcu će se širiti požar u Indiji, jeste instrument Visible Infrared Imaging Radiometer Suite ili skraćeno VIIRUS, sa Nasine letelice NOAA-21. On je prema rečima naučnika počeo da prikuplja vitalne podatke početkom decembra, i u roku od 24 časa napravio mozaik od kadrova koje je usnimio.

Interesantan podatak je da pored fotografisanja on može da meri temperaturu sa površine mora kako bi naučnici ispratili moguće formiranje uragana, prati požare kako bi predvideli njihovo dalje kretanje, ali i detektuje područja zahvaćena sušom, poplavama i odredi štetu nastalu usled ovih prirodnih katastorfa.

Ali tu nije kraj, jer on skuplja i analizira podatke vezane za snežni i ledeni pokrivač, oblake, maglu, zagađenje i zdravlje useva u svetu. Stoga ne čudi da će jedan od njegovih glavnih zadataka biti da posmatra promene koje se dešavaju na Arktiku, ali i da snima svetla noću, aurore i munje.

"VIIRS pruža mnogo različitih podataka koje će koristiti naučnici iz različitih oblasti, od poljoprivrednika koji pokušavaju da odrede prognoze useva, do naučnika za kvalitet vazduha i timova za podršku katastrofama." objasnio je dr Džejms Glison, naučnik iz Nase.

NOAA-21 je drugi operativni satelit u seriji koji je lansiran u orbitu iz baze Vandenberg 10. novembra prošle godine. Letelica ima za cilj da pri brzini od 27.360 km/h, dva puta dnevno obiđe našu planetu i u narednih 7 godina naučnicima pošalje preko potrebne informacije koje će im koristiti u raznim disciplinama.

Možda će vas interesovati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka