Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici iz Nase objavili fotografiju meseca Io - kako izgleda geološki najaktivnija planeta u Sunčevom sistemu?

Autor Aleksandra Cvetić

Predmet proučavanja naučnika iz Nase prethodnih meseci je bio i Jupiterov mesec Io, neobična planeta na čijoj površini se nalazi preko 400 aktivnih vulkana.

 Jupiter i njegovi sateliti Izvor: Shutterstock

JUPITEROV MESEC Io predstavlja jedan od najinteresantnijih objekata za proučavanje unutar Sunčevog sistema. Sa svojih preko 400 aktivnih vulkana svrstan je u red geološki najaktivnijih, a naučnici objašnjavaju da ovaj ekstrem predstavlja rezultat pliminog zagrevanja usled trenja nastalog u njegovoj unutrašnjosti dok se kreće između tzv. Galilejskih meseca tj. Evrope, Ganimeda i Kalista. 

Neobičan objekat iz ovog razloga predstavlja predmet proučavanja brojnih naučnika, a kako oko Jupitera i njegovih satelita još od 2016. godine obleće sonda Juno podaci o njemu se konstantno nadopunjuju. Novi snimak koji su pre dva dana objavili naučnici iz Nase pored toga što im pruža informacije o tome gde se nalazi najveći broj vulkana na njemu, on otkriva kako ovaj užareni sistem sumporovih isparenja izgleda sa udaljenosti od 80.000 km. 

 mesec Io.jpg Izvor: NASA / JPL - Calteh / SwRI / ASI / INAF / JIRAM

"Na njemu možete da vidite vulkanska žarišta. Što nam je pružilo mogućnost da pratimo kako nastaju i kako se razvijaju događaji na Iu", rekao je glavni istraživač NASA-ine svemirske letelice Juno Skot Bolton, na konferenciji za novinare u sredu. Što je rezultiralo otkrićem da se na njemu najviše vulkana ne nalazi u njegovom ekvatorilajnom delu, već u polarnim regionima. 

Zbog svega navedenog u planu je da se Juno 15. decembra ponovo približi trećem Jupiterovom mesecu po veličini i da napravi nove snimke i prikupi informacije koje će im reći nešto više o njegovom magnetizmu usled čijeg dejstva se na Jupiteru formiraju aurore. Samim tim, ovo će biti prvi od devet planiranih preletanja u njegovoj blizini do kojih će doći u narednih godinu i po dana. 

"Dok posmatramo kako se vulkanska aktivnost ovde menja, oni na Jupiteru pokreću gigantsku magnetosferu", rekao je Bolton u sredu. I objasnio daaurore nisu šareni prikazi svetlosti svojstveni samo našoj planeti, već da se mogu uočiti i na drugim planetama poput Jupitera koji je apsolutni rekorder kada je intezitet njihovog sjaja u pitanju. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka