Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras padaju zvezde: Očekuje se vrhunac meteorske kiše Geminida - poznate po svojoj intezivnosti

Autor Aleksandra Cvetić

Ukoliko ste voljni da izdržite hladno decembrasko vreme, večeras možete ugledati meteorsku kišu Geminida na svom vrhuncu i uživati u astonomskom spektaklu koji je poznatom po svojoj doslednosti i pozdanosti.

 Kiša Geminida-0394402978.jpg Izvor: Profimedia

METEORSKA KIŠA Geminida su fenomen poznat po tome da se na nebu iznad nas pojavljuju u periodu od početka do sredine decembra, s tim što se ove godine njen vrhunac očekuje večeras. Ona će biti najvidljivija u sazvežđu Blizanaca - koji se ovih dana pojavljuje na istočnom horizontu već oko 19h - u trenutku kada se njena radijantna tačka bude nalazila iznad horizonta. 

Ipak, astronomi savetuju da ne čekate na ovaj trenutak, već da je na nebu potražite pre pojave Meseca koji se nalazi u fazi opadanja. U idealnim uslovima, kada je nebo vedro i ne previše osvetljeno, posmatrači mogu da primete i do 120 meteora Geminida na sat. 

Kako nastaje Geminida?

Kiše meteora nastaju kada Zemlja, na svom putu oko Sunca, prođe kroz oblake prašine koje su iza sebe ostavile komete ili asteroidi. Ovi fragmenti tada ulaze u našu atmosferu velikom brzinom i sagorevaju, što na kraju rezultira pojavom svetlećih traka i povremeno vatrenih kugli na nebu iznad nas.

U slučaju Geminida, one nastaju kada asteroid ili moguća "kamena kometa" 3200 Phaethon iza sebe ostavi oblake krhotina. Ono što je interesantno u vezi njega je da je sačinjen od kamena, a ne od leda, stoga naučnici veruju da sjaj koji ostavlja za sobom dok se približava Suncu potiče od natrijuma koji isparava. 

Ukoliko rešite da posmatrate Geminide pored tople odeće biće vam potrebna i tamna lokacija gde vam svetlosno zagađenje neće praviti još više problema u kombinaciji sa mesečinom. I za kraj, nekada je za njihovo posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi "pljusak".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka