Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maglina Lagune kakva do sada nije viđena: Unutar međuzvezdanog gasa i prašine Habl otkrio neverovatne prizore

Autor Aleksandra Cvetić

Svemirski teleskop Habl je napravio neverovatne snimke magline Laguna koja se nalazi na oko 5.000 svetlosnih godina od Zemlje.

 Maglina laguna1.jpg Izvor: ESA/Hubble & NASA, ESO, O. De Marco

MAGLINA LAGUNA predstavlja džinovski međuzvezdani oblak u sazvežđu Strelca, najpoznatiji po tome da je sačinjen od nekoliko bokovih globula - tamnih i gustih oblaka gasa i kosmičke prašine u kojima se odvijaju procesi koji dovode do formiranja zvezda. Jedno od zvezdanih jata unutar njenih oblaka je i NGC 6530 u kom se nalazi najmanje 4.000 zvezda, a koje je svemirski teleskop Habl sada uspeo da usnimi sa neverovatnom preciznošću. 

Od njegovog prvog lansiranja u svemir 1990. godine, on je pomogao naučnicima da unaprede svoje znanje o razumevanju misterija univerzuma. Godinama, izučava razne objekte uz naprednu kameru za istraživanje i planetarne kamere širokog polja. Kada su naučnici iz Nase poželeli da saznaju nešto više o proplidima - posebnoj klasi protoplanetarnih diskova koje okružuju novorođene zvezde - oslonili su se upravo na ove kamere kako bi otkrili šta se tačno dešava unutar magline. 

 Maglina laguna.jpg Izvor: ESA/Hubble & NASA, ESO, O. De Marco

"Hablova sposobnost da posmatra objekte na infracrvenim talasnim dužinama - posebno sa kamerom širokog polja 3 - učinila ga je nezamenljivim alatom za razumevanje rađanja zvezda i porekla egzoplanetarnih sistema", rekli su istraživači u saopštenju. Slika u boji je napravljena uz pomoć odvojenih ekspozicija snimljenih u vidljivom delu spektra Hablove kamere i poređenja podataka sa OmegaCam instrumenata sa teleskopa Survaj. 

"NGC 6530 se na novoj slici pojavljuje kao uzavreli zid od dima", rekli su astronomi Habla i dodali kako zapanjujuća prizor otkriva zvezde smeštene unutar kovitlajućeg međuzvezdanog gasa i prašine koji se nalaze 5.000 svetlosnih godina od Zemlje. Sve ovo im kako zaključuju pruža nadu da će u budućnosti otkriti nešto više o procesima koji se odvijaju prilikom formiranja zvezda i galaksija

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka