Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je 32 puta brži od zvuka: Kako se Orion vratio sa puta oko Meseca i uspešno završio prvi deo misije Artemis? (FOTO)

Autor Aleksandra Cvetić

Nasina svemirska letelira Orion se uspešno vratila na Zemlju, obrivši rekord tom prilikom i otvarajući put ka novim misijama koje imaju za cilj naseljavanje Meseca.

 Orion-0744011611.jpg Izvor: Profimedia

KAPSULA BEZ POSADE Orion, vratila se juče na Zemlju nakon pređenih 2,2 miliona kilometara za 26 dana puta oko Meseca. Stručnjaci tvrde da je ovo "uvod iz udžbenika" i vrhunac gotovo besprekorne test misije - koja je prethodno odlagana nekoliko puta. A ono što je posebno interesantno je da će sledeći put kad bude letela na njoj boraviti i ljudska posada. 

Spisak rekorda koje je Orion na svom putovanju oborio se završio juče kada je napravio "pakleni ulazak" u našu atmosferu, krećući se brzinom od oko 40.000 km/h ili drugačije rečeno brzinom koja je 32 puta veća od brzine zvuka - tom prilikom je postigao i temperaturu od oko 2.800 stepeni Celzijusovih. Međutim, da bi se vratila neoštećena u bazu američke mornarice, prethodno je morala da prođe kroz mali prostor širine nešto više od 15 km pod pravim uglom, nakon čega je usporila uz pomoć toplotnog štita i 11 padobrana na samo 32 km/h. 

Naučnici iz Nase objašnjavaju da su njihovi inženjeri morali tokom spušanja da izvedu tzv. atmosferski odskok - manevar kojim se smanjuje delovanje G-sile na letelicu, kako bi se ohladio toplotni štit letelice i povećao ciljani prozor za ponovni ulazak. Njihove kolege su kako tvrde već tokom misije Apolo 11 razmatrali "preskaknje povratnih" ulazaka, ali su ranije ovakvi poduhvati bili neuspešni zbog nedostatka naprednog kompijuterskog modelovanja i navođenja. 

Let Artemis 1 bio je prva od tri misije dizajnirane kao test za uspostavljanje baze na Mesecu i transportovanje ljudi na Mars u budućnosti. Nakon njega u planu su i Artemis 2 tokom 2024. godine i Artemis 3 u periodu 2025./2026. godine, s tim da će sledeća misija imati isti plan putovanja kao i Artemis 1 ali ovaj put sa ljudskom posadom. S druge strane Artemis 3 će imati za cilj sletanje na južni pol Meseca. 

"Ovo je istorijski poduhvat jer se sada vraćamo u svemir, u duboki svemir, sa novom generacijom." rekao je zvaničnik Nase Bill Nelson i objasnio da pod tim pre svega podrazumeva novu tehnologiju, potpuno novu vrstu astronauta i viziju budućnosti: "Ovo je program povratka na Mesec da učimo, živimo, izmišljamo, stvaramo kako bismo istražili dalje."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka