Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teleskop Džejm Veb snimio prizor koji do sada nije viđen - svemirski "peščani sat" nastao od mlade zvezde

Autor Aleksandra Cvetić

Astronomi tvrde da prizor koji je uhvatila kamera svemirskog teleskopa Džejms Veb pruža uvid u to kako je Sunčev sistem izgledao prilikom nastanka.

 Protozvezda.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, and STScI. Image processing: J. DePasquale, A. Pagan, and A. Koekemoer (STScI)

SVEMIRSKE AGENCIJE predstavile su fotografiju koju je napravio svemirski teleskop Džejms Veb, a na kojoj se mogu videti oblaci narandžaste i plave prašine u obliku pešćanog sata koje "izbacuje" novoformirana zvezda u sazvežđu Bika, na samo 430 svetlosnih godina od Zemlje. Naučnici objašnjavaju da ovakav prizor do sada nikada nije viđen jer je šarene oblake mogao da uhvati samo Vebov NIRCam. 

 Protozvezda u Biku.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA, and STScI. Image processing: J. DePasquale, A. Pagan, and A. Koekemoer (STScI)

Pažljivim posmatranjem ove fotografije uočljiva je mlada zvezda - poznata i kao protozvezda L1527 - skrivena u tami na samoj ivici vrata "peščanog sata". Međutim, kako se svetlost iz nje izliva - ona osvetljava okolne oblake sačinjene od otpada i tamne materije. U saopštenju koje su izdale i NASA i ESA navodi se da je prašina najtanja u plavim delovima, a najdeblja u narandžastim.

Procene su da je ova protozvezda stara samo 100.000 godina i da se još uvek nalazi u svojoj najranijoj fazi, što znači da ona nije u stanju da generiše sopstvenu energiju. Tamna materija koja se nalazi oko nje je veličine našeg Sunčevog sistema i u narednom periodu će odigrati ključnu ulogu u "hranjenju" sve dok ona samostalno ne dostigne prag nuklearne fuzije.

Astronomi ističu da pogled na L1527 pruža uvid u to kako su naše Sunce i čitav sistem izgledali prilikom svog nastanka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka