Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedavna solarna oluja je izazvala pukotine u našoj magnetosferi: REZULTAT - izuzetno redak fenomen predivnih nijansi

Autor Aleksandra Cvetić

Solarna oluja koja se dogodila 3. novembra je izazvala privremenu pukotinu u Zemljinom magnetnom polju i omogućila česticama da prodru duboko u atmosferu i pokrenu izuzetno redak fenomen.

 Ružičasta aurora-0241415120.jpg Izvor: Profimedia

NAKON ŠTO JE SOLARNA OLUJA udarila u Zemlju i napravila rupu u našem magnetnom polju, stanovnici Norveške su mogli da uživaju u izuzetno retkoj pojavi na nebu - ružičastim aurorama. Naučnici objašnjavaju da je "probijanje" omogućilo visokoenergetskim sunčevim česticama da prodru dublje nego što je uobičajeno u atmosferu, što je rezultiralo neobičnom pojavom u trajanju od 2 minuta. 

Turistički vodič Mark Varik koji je predvodio turu i zabeležio događaj je za medije izjavio kako je ovo bila najjača ružičasta aurora koju je video tokom poslednje decenije. A istraživači dodaju da se aurora pojavila nakon što je u magnetosferi nastala mala pukotina - usled manje solarne oluje klase G-1, u nevidljivom magnetnom polju koje okružuje Zemlju i generiše tečno metalno jezgro naše planete.

Aurore najčešće izgledaju zeleno jer atomi kiseonika koji se nalaze u delu atmosfere do kojih u većini slučajeva dopire solarni vetar, emituju tu nijansu nakon sudara. Međutim, tokom nedavne solarne oluje - pukotina u našoj magnetosferi omogućila je vetru da prodre u slojeve u kojima je azot najzastupljeniji gas. Kao rezultat toga, aurore su svetlucale ružičastim sjajem tokom 2 minuta.

Podaci sugerišu da se rupa zatvorila nakon 6 sati od pojave prve svetlosti, a za to vreme je ovaj prirodni fenomen zabeležen i u Švedskoj i to kao traka plave svetlosti u trajanju od 30 minuta. Ipak, stručnjaci nisu sigurni da li je ova neobična pojava rezultat neke do sada nepoznate vrste aurora izazvanih kompromitovanom magnetosferom ili nečeg drugog. 

Možda će vas interesovati i;

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka