Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliki su veliki Jupiterovi sateliti? Pogledajte animaciju koja njihovu veličinu poredi sa Njujorkom (VIDEO)

Ako vam je teško da zamislite veličinu nebeskih tela, a među njima i čuvenih Jupiterovih satelita, ova animacija može da bude od pomoći.

 Jupiter i njegovi sateliti Izvor: Shutterstock

Jupiter, peta i najmasovnija planeta Sunčevog sistema, specifičan je na mnogo načina. Jedna od zanimljivosti kojom može da se pohvali su brojni meseci koji ga okružuju, a kojih je do sada otkriveno čak 79.

Četiri velika Jupiterova satelita, Io, Evropa, Ganimed i Kalisto otkrio je 1610. godine Galileo Galilej, pa su ovi sateliti i dobili naziv Galilejevi sateliti. Otkrice je tada bilo značajno jer je direktno osporavalo crkvenu dogmu po kojoj se sva tela u vasioni okreću oko Zemlje. Nezavisno od Galileja, i u isto vreme, velike Jupiterove satelite posmatrao je i Simon Marius.

Najstarije opažanje nekog Jupiterovog satelita datira iz 364. godine pre nove ere. Te godine je kineski osmatrač Gan De uočio (naravno golim okom) pored Jupitera, verovatno Ganimeda, a može biti i da se radilo o dva satelita koji su stajala blizu jedan drugom.

Svi Galilejevi sateliti imaju sinhronu rotaciju, a četiri najdalja satelita, Ananke, Karme, Pasife i Sinope, imaju retrogradne putanje. To navodi na pretpostavku da se zapravo radi o zarobljenim asteroidima. U prilog tome govori i prilično slab albedo ovih satelita što opet sugeriše da su oni građeni od stenovitog materijala, a ne od leda kao ostali Jupiterovi sateliti.

A koliki su ovi ovi sateliti? Da bismo mogli da stvorimo sliku u glavi MetaBallStudios su napravili animaciju koja njihovu veličinu poredi sa Njujorkom. Pogledajte kako to izgleda: 

Izvor: Astronomski Magazin

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka