Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada ćemo gledati meteorske kiše, a kada pomračenje Meseca? Astronomski kalendar za novembar

Koja sve astronomska dešavanja ćemo imati priliku da posmatramo na novembarskom noćnom nebu?

 Astronom sa teleksopom posmatra nocno nebo Izvor: Shutterstock

Ako nebo bude vedro, a zagađenje minimalno, ovo su događaji u kojima ćemo moći da uživamo tokom novembra:

4-5. NOVEMBAR / METEORSKA KIŠA TAURIDI

Ovo je manja meteorska kiša koja u svom piku proizvodi otprilike 5-10 meteora svakog sata. Ovo je veoma specifična meteorska kiša, jer ne potiče od jednog nebeskog tela, već od dva. Prvo je asteroid 2004 TG10, a drugo je kometa 2P Encke, odnosno njeni ostaci. Ovo je dugotrajna meteorska kiša koja svake godine pojavi od 7. septembra do 10. decembra, a ove godine dostiže maksimum u noći između 4. i 5. novembra.

Skoro pun mesec će zakloniti manje meteore, ali uz dovoljno tamno mesto bez mnogo svetlosnog zagađenja, možete videti one najsjajnije. Meteori se mogu naći na celom nebu, ali će se uglavnom pojavljivati iz sazvežđa Bik, a najbolje ih je posmatrati posle ponoći.

8. NOVEMBAR / PUN MESEC (DABROV MESEC)

Ovaj pun mesec je među ranim severnoameričkim plemenima bio poznat kao Dabrov mesec, pošto bi tada postaviljali zamke za dabrove pre nego što se močvare i reke zalede. Još je poznat i kao Smrznut mesec i Mračni mesec. Ova faza će početi u takno 12:03 časova.

8. NOVEMBAR / POTPUNO POMRAČENJE MESECA

Potpuno pomračenje Meseca dešava se kada Mesec u celosti uđe u Zemljinu senku ili umbru. Kod ovakve vrste pomračenja, Mesec će se polako zatamnjivati sve dok ne dostigne riđu, odnosto tamno crvenu boju u trenutku totalnog pomračenja. Pomračenje će se videti iz istočne Rusije, Japana, Australije, sa Tihog okeana i iz zapadnih i centralnih delova Severne Amerike.

9. NOVEMBAR / URAN U OPOZICIJI

Ova plavo-zelena planeta naći će se na najmanjoj udaljenosti od Zemlje i biće najsjajnija u toku godine. Uran će biti vidljiv cele noći, te je ovo najbolje vreme za njegovo posmatranje. Zbog njegove velike udaljenosti, pojaviće se kao plavo-zelena tačka samo u okularu najmoćnijih teleskopa.

17-18. NOVEMBAR / METEORSKA KIŠA LEONIDI

Leonidi je srednja meteorska kiša koja proizvodi oko 15 meteora po satu u svom maksimumu. Ova meteorska kiša je veoma specifična, jer ima periodični pik na 33 godina, kada se u njenom maksimumu mogu videti i do 1000 meteora po satu. Poslednji ovakav maksimum desio se 2001. godine. Meteori kiše Leonidi predstavljaju ostatke komete Tempel-Tuttle, otkrivene još 1865. godine.

Svake godine je možemo očekivati od 6. do 30. novembra a ove ove godine će njen maksimum biti u noći između 17. i 18. novembra. Mesec u drugoj četvrti će zaklanjati mnoge meteore, ali uz nepredvidivost Leonidi meteorske kiše i nebo sa malo svetlosnog zagađenja, i dalje možete prisustvovati spektaklu. Oni će se pojavljivati iz sazvežđa Lav, ali će se videti i na drugim delovima neba.

Izvor: Carpe Noctem

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka