Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena tri nova asteroida: U sunčevom odsjaju se skrivao "ubica planeta" promenljive putanje

Autor Aleksandra Cvetić

Pretraživanjem neba astronomi su naišli na tri nepoznata asteroida, od kojih je jedan označen kao "potencijalno opasan".

 Potencijalno opasan asteroid_1811607622.jpg Izvor: Shutterstock

NAJVEĆI OD TRI ASTEROIDAima prečnik oko 1,5 kilometara, međutim ono što najviše privlači pažnju naučnika je činjenica da ima putanju zbog koje bi u budućnosti mogla da se približi Zemlji i napravi problem. Dok su druga dva nebeska tela bliža Suncu nego Zemlji i ne predstavljaju opasnost po nas.  

Naučnici tvrde da ove činjenice nimalo ne umanjuju značaj otkrića jer najbolje opisuje sve poteškoće sa kojima se istraživači svemira susreću. Drugim rečima, jako je teško otkriti sve objekte u Sunčevom sistemu jer postoje mnoge otežavajuće okolnosti - poput blještave sunčeve svetlosti.  Istraživački tim na čelu sa astronomom Skotom Šepardom sa Karnegi instituta za nauku je stoga sproveo potragu u trenutku kada se sunčeva svetlost nalazila ispod našeg horizonta - u zoru i sumrak - kako bi jasnije uočili delove neba bližih Suncu nego Zemlji i Veneri, što je dovelo do otkrića "nevidljivih" asteroida.

"Verovatno je u blizini Zemlje ostalo svega još nekoliko neotkrivenih asteroida sličnih veličina, oni imaju orbite koje ih drže unutar orbite Zemlje i Venere većinu vremena." kako kaže Šepard. I dodaje da najveći asteroid 2022 AP7 poznat i kao Apolo, ima eliptičnu putanju zbog koje bi mogao da pređe u našu orbitu i ugrozi naš opstanak. 

Postoji preko 2.000 potencijalno opasnih asteroida - od kojih najveći ima prečnik od oko 7 kilometara - za koje znamo. Pošto smo svesni njihovog postojanja, možemo da izračunamo da li će i kada doći blizu naše planete. Uz dovoljno informacija, mogli bi da uradimo nešto po tom pitanju - na primer da promenimo njegovu putanju

Ukoliko imamo ideju o tome šta se nalazi u unutrašnjem Sunčevom sistemu onda znamo i više o njegovoj dinamici - kako se asteroidi transportuju u različite regione, kao i o preciznijim modelima evolucije sistema tokom vremena. Rad koji opisuje tri asteroida objavljen je u The Astronomical Journal.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka