Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog svojih svojstava predstavlja misteriju: Istraživanjem sazvežđa Kočijaš otkriven gasoviti džin

Autor Aleksandra Cvetić

Pretraživanjem sazvežđa Kočijaš naučnici su uočili planetu čudnih karakteristika koja "stanuje" u negostoljubivom okruženju.

 Sazvežđe kočijaš-0680459308.jpg Izvor: Profimedia

PRILIKOM PRETRAŽIVANJA sazvežđa Kočijaš naučnici su nedavno otkrili planetu kojoj su dali ime TOI-3757b. Ono što im je posebno privuklo pažnju, zbog kog je postala predmet opsežnih istraživanja, je to što ovaj gasoviti džin kruži oko crvenog patuljka.

Zvezde crveni patuljci predstavljaju najmanje i najtamnije tipove zvezda, a poznate su po tome da imaju građu sličnu Suncu - s tim što su dosta hladnije. Ipak, njihovo ponašanje je toliko nepredvidivo, a erupcije baklji toliko snažne, da se planete oko njih retko formiraju. Stoga ne čudi da su se naučnici u najmanju ruku iznenadili kada su u njenoj neposrednoj okolini uočili planetu čiji prečnik iznosi 150.000 km. 

Poređenja radi, Jupiterov prečnik je za samo 7.000 km manji. Ipak, kada su naučnici iz Nase rešili da izračunaju njenu gustinu došli su do neverovatnog podatka - jer ona iznosi 0,27 grama po kubnom centimetru. Drugim rečima, kada bi postojala dovoljno velika kada ispunjena vodom ova planeta bi plutala u njoj.

Iako za sada svojim specifičnim karakteristikam predstavlja misteriju, naučnici se nadaju da će u budućnosti saznati više podataka koji će im otkriti nešto više o događajima koji su se odvijali u neposrednoj okolini i uticali na njen nastanak. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka