Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najneobičniji asteroid se ponaša sve čudnije, a naučnici ne znaju razlog

Autor Aleksandra Cvetić

Posmatranjem asteroida koji je odgovoran za nastanak meteorske kiše Geminida naučnici su došli do zaključka da radi nešto skroz neočekivano.

 Asteroid_1006616230.jpg Izvor: Shutterstock

TOKOM POSMATRANJAasteroida 3200 Faeton naučnici su uočili da se on kreće sve brže i brže oko svoje ose i na taj način svake godine uveća brzinu rotacije za oko 4 milisekunde. Iako ovo otkriće ne deluje značajno, činjenica da asteroidi ne menjaju svoju brzinu predstavlja razlog za dodatna proučavanja.

Asterodi koji se ponaša kao kometa

3200 Faeton je neobičan po mnogo čemu, zbog čega je Japanska svemirska agencija rešila da na njega pošalje misiju DESTINY+  koja će ga detaljnije ispitati. Pre svega jer on ima osobine svojstvene kometama - predstavlja jedan od dva asteroida koji su odgovorni za meteorsku kišu, i iza sebe ostavlja prašnjav rep kada se približi Suncu. Glavna razlika između njih je da na njemu nema leda zbog čega je dobio nadimak "kamena kometa". 

Kako bi naučnici mogli na njega da spuste letelicu, astonom Šon Maršal je počeo da proučava njegovu veličinu, oblik i rotaciju. Ubrzo je shvatio da se period rotacije promenio u odnosu na posmatranja iz 2021. godine. Nakon detaljnije analize podataka iz perioda od 1989. do 2021. godine, došao je do zaključka da se njegova rotacija na godišnjem nivou uvećala za 4 milisekunde - a za par decenija ova razlika bi mogla da bude i drastično veća. Stručnjaci još uvek ne znaju zašto se ovo događa.

Trenutna hipoteza je da se verovatno radi o gubitku mase ili tzv. YORP efektu - kada toplota drugog nebeskog tela utiče na brzinu okretanja malog tela kao što su asteroidi. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka