Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate šta je špagetifikacija? Po prvi put je uočena crna rupa koja je nakon nekoliko godina "povratila" zvezdu

Autor Aleksandra Cvetić

Poznato je da crnim rupama ne može da pobegne ni svetlost, međutim naučnici tvrde da su sada uočili jednu njihovu neobičnu karakteristiku.

 Crna rupa_631608884.jpg Izvor: Shutterstock

ASTRONOMI TVRDE crne rupe predstavljaju jedan od najzanimljivijih objekata za proučavanje i testiranje zakona fizike u najekstremnijim uslovima. Vrlo često se dešava da ovi džinovi progutaju zvezde ili neki drugi svemirski objekat u blizini i tom prilikom oslobode ogromnu količinu svetlosti i radijacije. Slično se desilo i tokom 2018. godine kada su astronomi imali priliku da vide kako jedna od njih na udaljenosti od 665 miliona svetlosnih godina, snažnim gravitacionim privlačenjem "usisava" obližnju zvezdu - adogađaj je klasifikovan kao AT2018hiz.

Ipak, tri godine kasnije teleskopom u Novom Meksiku su uhvatili signal koji dopire iz nje i shvatili da je crna rupa počela da izbacuje zvezdu nazad. Fenomen je primećen i nekoliko puta ranije, međutim ono što je drugačije je da su one gotovo uvek svoj obrok izbacivale u isto vreme kad su ga i konzumirale.

Šta je to špagetifikacija?

Astrofizičarka sa Harvarda Ivet Kendis je objasnila da su crne rupe poznate po tome kako vole da se igraju sa svojom hranom i to usled dejstava pliminih sila koje deluju na zvezde iz njihovih unutrašnjosti. Drugim rečima, kako se zvezda približava otvoru rupe sile plime je deformišu sloj po sloj, transformišući je u dugačke niti koje se potom čvrsto motaju oko rupe poput špageta na viljušku - a potom formiraju loptu od vrele plazme. Ovaj proces je poznat i kao špagetifikacija. Nakon nje, plazma ubrzava oko crne rupe i pretvara se u ogomnu količinu energije i materije koju naučnici potom mogu da detektuju svojim teleskopima.

Ali AT2018hiz je neobičan - ne samo da je crna rupa čekala tri godine da izbaci svoj obrok, već je i brzina materijala koji je poleteo iz nje dosta brža. Ovo je prvi put da je ovakav fenomen zabeležen stoga im još uvijek nije jasno zašto je crna rupa "podrignula" tek nakon nekoliko godinama. Ipak, naučnici se nadaju da će u budućnosti uspeti da identifikuju slične događaje na osnovu kojih će uspeti da utvrde zašto do njih dolazi. 

Studija je objavljena u časopisu The Astrophysical Journal.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka