Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do sada se o drevnom jezgru samo nagađalo: Astrofizičari otkrili gde se nalazi "srce" Mlečnog puta

Autor Aleksandra Cvetić

Istraživanjem Mlečnog puta naučnici su došli do odgovora gde se krije drevno jezgro naše galaksije oko kog su nastale i rasle sve buduće zvezde i planete.

 Mlečni put_787206046.jpg Izvor: Shutterstock

UKOLIKO SU USLOVI za posmatranje neba iznad nas povoljni, mesto u kome se krije ovo jezgro je lako naći. Potrebno je samo slediti srebrnkasti trag Mlečnog puta i u njegovom južnom delu potražiti sazvežđe Strelca. Iako se u njemu mogu naći mnogi zanimljivi svemirski objekti, naučnici tvrde da najnovija otkrića sugerišu kako je njegova "kolekcija" od 18.000 najsjajnijih zvezda starih više od 12,5 milijardi godina centar oko kog je narastao naš Mlečni put. 

Astrofizičari koji su se oslanjali na podatke koje je prikupila svemirska opservatorija Gaja, ističu da se dugo verovalo kako se najstarije zvezde nalaze u samom centru naše galaksije. Međutim, tek sada je dokazano da se one tamo nalaze u velikom broju. 

Autor studije Hans Volter Riks sa Instituta za astronomiju Maks Plank u Hajdelbergu je objasnio da su za potrebe studije istražili podatke koje je Gaja prikupila o 2 miliona zvezda koje se nalaze unutar 30 stepeni od galaktičkog centra tokom svojih misija - izučavane su starije zvezde sa manjom masom i sa niskim sadržajem metala. Većina zvezda koje odgovaraju ovom profilu su rođene u mlađim univezumima i da potiču iz manjih patuljastih galaksija koje su se tokom svog života razdvajale i spajale sa našom galaksijom. Ispitujući njihove putanje kroz svemir, uspeli su da shvate koje od njih pripadaju patuljastim galaksijama a koje potiču iz drevnog jezgra. 

 Analizom "originalnog skeleta" otkrivene su dve stvari. Prva, da je jezgro Mlečnog puta počelo svoj život stacionarno, a da je tokom vremena dobijao na brzini rotacije kako je centar mase galaksije rastao. I druga, uprkos višestrukim spajanjima sa manjim galaksijama, bliski skup zvezda u centru Mlečnog puta ukazuje na to da se njegovo jezgro nije sudaralo sa drugim galaksijama. "Mlečni put nikada nije dramatično uzdrman", rekao je Riks. 

Istraživači se nadaju da će proučavanjem drevnog jezgra otkriti više detalja o samom nastajanju naše galaksije i procesima koji su se odvijali na samom početku unutar nje. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka