Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su nastali Saturnovi prstenovi? Naučnici tvrde da je nekada između Titana i Japeta postojala još jedna planeta

Autor Aleksandra Cvetić

Simulacijom modela zasnovanog na podacima koji je prikupila NASA-ina letelica Kasini, naučnici su možda konačno objasnili neke od Saturnovih misterioznih karakteristika.

 Saturnovi prstenovi_1846777297.jpg Izvor: Shutterstock

SATURN JE VEROVATNO od najmisterioznijih planeta u našem Sunčevom sistemu. Pored toga što ima čak 82 meseca i prečnik od 120.000 kilometara, mnoge njegove karakteristike i danas nije moguće objasniti. Još uvek se postavlja pitanje zašto ima nagnutu osu rotacije, kao i kako su nastali njegovi prstenovi. Međutim, nova teorija bi možda mogla da odgovori na ova pitanja.

Džek Visdom i njegov tim sa Masačusetskog tehnološkog instituta su simulirali scenario zasnovan na podacima koje je prilikom istraživanja prikupula NASA-ina svemirska sonda Kasini. Glavno pitanje na koje su pokušali da daju odgovor je bio: Da li je možda nestanak nekog od njegovih meseca odgovoran za ove neobične karakteristike?

Mesec koji više ne postoji?

Glavni autor studije objašnjava da je nagib od 26,7 stepeni prevelik da bi nastao na neki od poznatih načina, zbog čega su on i njegove kolege ponudile novu teoriju. Naime, pretpostavka je da se između meseca Titana i Japeta morao nalaziti i satetlit koji su nazvali Krisalis, a koji je nestao pre oko 160 miliona godina - što je dovelo do nastanka velikog nagiba i prstenova. 

Da bi testirali ovu teoriju, istraživači su prvo ispitali tzv. teoriju rezonancije koristeći podatke NASA-ine letelice Кasini. Na ovaj način je utvrđeno da je na nagib Saturna uticala gravitaciona interakcija sa susednom planetom, kao i da su oni jedva izašli izrezonancije. Pošto je odstupanje iznosilo samo oko jedan procenat, istraživači pretpostavljaju da su planete morale biti u rezonanciji već duže vreme i da je taj proces prekinut pre oko 200 miliona godina.

Kako bi otkrili šta je dovelo do prekida, tim je simulirao celu evoluciju Saturna s tim što su dodali i mesec između Titana i Japeta - Krisalis. Pokazalo se da je orbita druge najveće planete u našem sistemu najverovatnije postala nestabilna u trenutku kada je Titan počeo da se kreće ka spolja pre između 100 i 200 miliona godina. Na kraju, ovo je doveo do nestanka Krisalisa - ako ne zbog gravitacione turbulencije, onda zbog približavanja Saturnu. Što objašnjava Saturnov izmenjen nagib, ali i način na koji su prstenovi nastali - od komada leda i stena sa Meseca koji je uništen.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka