Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se nalazi ispod južnih polarnih kapa na Marsu? Novi odgovori pokreću stara pitanja

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su sve do najnovije studije smatrali da se ispod južnih polarnih kapa na Marsu nalaze podzemna jezera, međutim izgleda da nisu bili u pravu.

 Južna ledena kapa Mars_1355142218.jpg Izvor: Shutterstock

POSLEDNJIH GODINA SVEMIRSKE AGENCIJE su slale misije na Mars sa ciljem da se otkriju njegove tajne. Ipak, i pored toga što danas znamo neuporedivo više stvari nego pre par decenija, još uvek postoji mnoštvo nepoznanica o njemu. Najnoviji podaci sa Mars Ekspresa čiji cilj je da ispita ima li na ovoj planeti podzemnih voda, ukazuju da se ispod južne polarne ledene kape Crvene planete umesto podzemnih jezera najverovatnije skriva nešto drugo.   

Pre nekoliko godina kada je letelica Evropske svemirske agencije Mars Ekspres otkrila signale koji su upućivali na rezervoare vode, naučnici su na osnovu podataka dobijenih sa sličnih "sjajnih" područja reflektujećeg materijala sa našeg Južnog pola zaključili da se radi o skrivenim subligacionim jezerima. Ipak, oni nisu mogli da objasne kako na tako niskim temperaturama postoji voda - Mars je dosta hladniji. 

Nakon najnovijih analiza još uvek nisu sigurni o čemu se radi, ali dodaju da dosta toga sugeriše kako radarski signal najverovatnije ukazuje na geološke slojeve. Stoga oni tvrde da ovaj rezultat u kombinaciji sa drugim nedavnim istraživanjima dovodi u pitanje tačnost tvrdnje o pronalasku tekuće vode.

Da li na Marsu ima vode?

Astronom Dan Lalih sa Univerziteta Kornel i njegove kolege su sprovele simulacije, kako bi ispitali šta se nalazi ispod ledenih kapa na Marsu. Napravili su slojeve od četiri različita materijala za koje se zna da postoje na njemu, a radari su potom beležili signale koji se odbijaju sa njihove površine. Takođe vodilo se računa da materijali imaju različite debljine, konfiguracije i svojstva, nakon čega je mereno potrebno vreme da se signal reflektuje. 

Zatim su utvrdili kakva vrsta konfiguracije je odgovorna za rezultate dobijene sa Mars Ekspresa. Njega nisu stvarala skrivena jezera, već slojevi leda različitog sastava - sloj prašnjavog leda koji se nalazio između dva sloja suvog tj. ugljen-dioksidovog leda. 

"Ovo istraživanje ne znači da tamo ne postoji tekuća voda.", objasnio je Lalih. Ipak, on dodaje da je njegov tim prošle godine otkrio da postoji još materijala koji bi mogli da daju sličan rezultat, poput gline ili vulkanske stene - koje na Marsu ima u izobilju. Stoga je zaključak da teorija o pronalasku tekuće vode na Marsu sada deluje manje verovatna, iako kako tvrdi postoji mogućnost da na ovo pitanje nikada ne dobijemo konačan odgovor. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka